Finansų ministrė: „Jonvabaliai“ – iniciatyva, auginanti atsakingą požiūrį

  • Teksto dydis:

Šiandien finansų ministrė Rasa Budbergytė padėkojo partneriams – iniciatyvos „Jonvabaliai“, laimėjusios Europos Komisijos (EK) „RegioStars 2016“ apdovanojimą, kūrėjams. Pasak ministrės, bendromis pastangomis pasiektas rezultatas džiugina – durys į ES lėšomis įgyvendinamus projektus visuomenei atvertos plačiau.

„ES fondų indėlį Lietuvoje skaičiuojame milijardais, todėl itin svarbu, kad žmonės galėtų matyti, kur nukeliauja kiekvienas mūsų šaliai skirtas euras. Didžiuojuosi, kad tiek daug projektų vykdytojų suprato, kad būti „jonvabaliu“ - šviesti ir savanoriškai rodyti kelią kitiems – tai atsakingumo pavyzdys. Todėl už iniciatyvą, jos puoselėjimą dėkoju visiems bendraminčiams, drauge siekusiems ir sieksiantiems užtikrinti atsakingą ir skaidrų lėšų investavimą“, - sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Nuo 2014 m. balandžio prie iniciatyvos prisijungė daugiau kaip 600 projektų vykdytojų, kurie atsiskaitė už daugiau kaip 650 mln. eurų investicijų.

Iniciatyvos sumanytojai – Finansų ministerija, „Transparency International“ Lietuvos skyrius, asociacijos „Investors’ Forum“ bei „Žinių ekonomikos forumas“, Kauno technologijos universitetas, Lietuvos atsakingo verslo asociacija, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija ir Lietuvos pramonininkų konfederacija.

„Jonvabaliai“ veikla paremta projektų vykdytojų ir gyventojų dialogu. Internete sudaryta patogi galimybė rasti suprantamą informaciją, be to, prie iniciatyvos prisijungę projektai paskiria kontaktinį asmenį ir įsipareigoja, kad jis atsakys į tiesiogiai besikreipiančius gyventojų klausimus.

Tai – ne pirmasis Lietuvos projektas, sulaukęs Europos Komisijos teigiamų įvertinimų. „RegioStars 2009“ apdovanojimų finale dalyvavo projektas „Lazeriai mikroapdirbimui ir diagnostikai“. „RegioStars 2010“ apdovanojimų finale buvo net trys Lietuvoje įgyvendinti projektai – socialinės reabilitacijos projektas, vykdytas salotų restorane „Mano guru“, taip pat aljanso „Langas į ateitį“ vykdytas kompiuterinio raštingumo projektas bei ES struktūrinių fondų svetainė. Tąsyk du iš jų – aljanso „Langas į ateitį“ vykdytas kompiuterinio raštingumo projektas apdovanotas Informacinių komunikacijos technologijų kategorijoje, o ES struktūrinių fondų svetainė esparama.lt – kategorijoje „Komunikacija: tinklalapis, siūlantis vertingą informaciją ir parodantis ES pridėtinę vertę“.

Prieš trejus metus „RegioStars 2013“ garbingą apdovanojimą pelnė viešosios įstaigos „Respublikinis kurčiųjų reabilitacijos centras“ vykdyto projekto „Darbo link“ socialinė reklama.

Papildoma informacija

Iniciatyva vienija organizacijas, kurios nori ir gali gyventojams plačiau papasakoti, kaip įgyvendino ES lėšomis finansuotus projektus. Prie iniciatyvos prisijungę ES projektų vykdytojai savanoriškai pildo skaidrumo deklaracijas, atsakydami į klausimus, kaip ir kur buvo panaudotos ES investicijos.

Be to, „Jonvabaliai“ skatina gyventojų įsitraukimą – jie kviečiami susipažinti su projektų vykdytojų pateiktomis skaidrumo deklaracijomis, specialiai sukurtame žemėlapyje ieškoti aktualių, įdomių projektų, pakviesti prie iniciatyvos prisijungti dominančius projektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių