Kokios mokesčių naujovės laukia Lietuvos?

Finansų ministerija šiemet ketina peržiūrėti mokestines lengvatas, pritaikyti kompleksines priemones, kurios padėtų sumažinti mokesčius mažiausiai uždirbantiems, taip pat ketinama pasiūlyti vienerių metų mokestines „atostogas“ pradedančiam verslui.

„Skurdo mažinimui turi būti taikomos kompleksinės mokestinės priemonės. Neužkrausime papildomos mokestinės naštos viduriniajai klasei, o mažinsime mokesčius mažiausiai uždirbantiems. (...) Ketiname sujungti apmokestinimą pajamų mokesčio ir „Sodros“ įmokų, kad jos būtų darbuotojo pusėje. Po šios transformacijos realiai niekas nesikeičia, techniškai pasikeičia tarifas, bet tai sudaro erdvę didinti neapmokestinamą pajamų dydį nuosekliai, kad realus tarifas, kurį sumoka gyventojai būtų kuo mažesnis. To reikia todėl, kad dabartinė sistema jau yra išsikvėpusi ir bedidinant NPD šeimoms, kurios turi bent vieną vaiką ir uždirba nedaug, mes jų apmokestinimo jau negalime sumažinti“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Anot jo, esminiai mokesčių pakeitimai turi būti padaryti per šiuos metus.

„Kalbant apie konkrečius skaičius, kadagi realus apmokestinimas nesikeis, papildomų mokesčių darbuotojams nebus užkraunama, tai konkretūs skaičiai yra antros svarbos klausimas. Svarbu, kad neapmokestinamas pajamų dydis didės nuosekliai ir žmonės galės prognozuoti“, - sakė V.Šapoka.

Finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė spaudos konferencijoje teigė, kad ketinama peržiūrėti smulkaus verslo apmokestinimo klausimą, pasiūlyti vienerių metų „atostogas“ nuo mokesčių ir įmokų pradedančiam verslui, taip pat ketinama siūlyti 100 proc. pelno mokesčio lengvatą investicijoms į technologinį atsinaujinimą.

V.Šapokos teigimu, mokesčių „atostogos“ pradedančiam verslui apims gyventojų pajamų mokestį, įmokas į „Sodrą“.

„Noras yra atpalaiduoti maksimaliai kiek tai yra įmanoma, kad pradedantis verslas galėtų „įsisukti“ ir pradėtų mokėti mokesčius tada, kai jau išgali. (...) Vėliau apibrėšime tiksliau, kas galės jas gauti, pateiksime daugiau detalių dėl prognozuojamų pajamų, darbuotojų skaičiaus“, - kalbėjo finansų ministras.

Jis neatmetė galimybės, kad atsiras asmenų, siekiančių pasinaudoti šia lengvata, tačiau patikino, kad bus sukurti saugikliai prieš piktnaudžiavimą.

V.Šapoka patikino, kad kol nebus sutvarkyti dabartinė mokesčių sistema, jokių diskusijų dėl naujų mokesčių Vyriausybėje nebus. Finansų ministras taip pat pakartojo, kad iki vasaros ministrų kabinetas ketina išanalizuoti dabar galiojančias mokestines lengvatas ir nuspręsti dėl jų tikslingumo.

Ketvirtadienį paskelbtame Vyriausybės priemonių plane numatyta, kad įvertinus tikslingumą iki 2019 metų ketvirtojo ketvirčio darbuotojams ketinama perkelti dalį darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokų (įskaitant ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas), taip pat sujungti gyventojų pajamų mokestį ir dalį valstybinio socialinio draudimo įmokų.

Pagal Vyriausybės priemonių planą daugelį mokestinių pertvarkų ketiname įgyvendinti per šiuos metus. 2017 metais taip pat numatyta keisti akcizų tarifus ir jų taikymo apimtį, įvertinus jų įtaką viešiesiems finansams, šalies ekonomikai ir akcizų surinkimui. Be to, ketinama plėsti dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių tinklą, peržiūrėti honorarų apmokestinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada?

kada? portretas
na, apie viską pasakoja čia padidinsim , čia dar karta (apie mokesčius), BET nei žodžio, kaip sustabys taškimą ir visas kitas landas, nes auksinius šaukštus ir miltus , turime ir dar daug kito, tad kada stabdys?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Brangius automobilius reikia apmokestinti.Manau prabangiomis mašinomis važiuojantys nemoka jokių mokesčių.Mašina nebrangi,tai susisiekimo priemonė,dabar šiuo metu yra pigiausia,jeigu važiuoji ne brangia mašina ir ne vienas.Kadangi troleibusu,finikulieriu,Kauno mieste ,pensininkai ir mažas pajamas gaunantys neturi už ką važiuoti,nežmoniškai brangūs bilietai.142,-€ eurų pensijos,bilietam nelieka ir ne tik bilietam,bet dar daug kam.

siulau

siulau portretas
masina negalima apmokestinti automobilio......automobilis ne prabangos daiktas ir dar nera jokia tarsa,,,,nes gal as jy nusipirkau ir nevazineju.......apmokestinti jus galite ,,,,laikymo vieta,kura,ir numerius.......as galiu tureti tris masinas ,bet vaziuosiu viena gal y darba,kita savaitgaly.......todel as galiu tureti vienus numerius kelioms masinoms,.......jeigu isvykstu keliems menesiams,ar pav,ziema nevazinesiu tris menesius galiu tada numerius priduoti,o kai reiks issiiimti kitus......tokiu atveju numeriu apmokestinimas manau yra normalu ir taip yra kitose valstybese
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių