„Facebook“ parduos 25 proc. daugiau akcijų

Reaguodama į didelę paklausą, „Facebook“ nusprendė parduoti 25 proc. daugiau akcijų nei planavo anksčiau.

Apie tai paskelbta praėjus dienai po to, kai socialinių tinklų milžinė pranešė akcijų kainą padidinsianti 21 proc. Dabar ji sieks 34–38 JAV dolerius, informuoja BBC.

Toks sprendimas priimtas nepaisant pasigirdusių abejonių dėl tinklalapio pelningumo. Automobilių gamintoja „General Motors“ antradienį pareiškė daugiau nemokėsianti už reklamą tinklelyje.

Tačiau jos konkurentė „Ford“ teigė ir toliau įgyvendinsianti socialinės žiniasklaidos strategiją. Jos atstovas teigė: „Patekimo į „Facebook“ nusipirkti neįmanoma. Reikia ten būti ir daryti inovatyvius dalykus.“

„Facebook“ prie pirminio viešo akcijų siūlymo pridės maždaug 84 mln. akcijų ir dabar jų parduos ne 337 mln., o 421 milijoną, ketindamas surinkti 18 mlrd. dolerių.

Tačiau tai tik nedidelis visos kompanijos procentas, o tai leidžia manyti, kad „Facebook“ pilna rinkos kaina viršija 100 mlrd. dolerių.

Tikimasi, kad tikra akcijų kaina bus paskelbta ketvirtadienį, o prekyba turėtų prasidėti penktadienį.

Jei visos akcijos bus parduotos aukščiausia kaina, šis pirminis viešas siūlymas bus trečias pagal dydį akcijų pardavimas JAV istorijoje. Jis nusileis tik finansų gigantui „Visa“ ir „General Motors“.

Kompanija gali nuspręsti parduoti dar daugiau akcijų, mat dar yra daugiau kaip 60 mln. papildomų akcijų, kurios galėtų būti parduotos, kad būtų patenkinta perteklinė paklausa.
Aštuonerius metus gyvuojantis socialinis tinklas visame pasaulyje turi 900 mln. vartotojų, o praėjusiais metais uždirbo 1 mlrd. pelno.

Tačiau naujieji akcininkai negalės daryti didelės įtakos tam, kaip kompanija valdoma.
Siūlomos akcijos yra „A“ akcijos, turinčios po vieną balsą, kaip ir įprasta. Tačiau dabartinių savininkų akcijos yra „B“ akcijos“, turinčios po 10 balsų.

Po kotiravimo jie kontroliuos daugiau kaip 96 proc. balsų, šiek tiek mažiau nei 56 proc. balsų priklausys „Facebook“ įkūrėjui Markui Zuckerbergui.


Šiame straipsnyje: Facebook

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių