Europos Sąjungos finansų ministrai spręs dėl mažų ir vidutinių įmonių finansavimo

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos finansų ministrai rytoj Liuksemburge nutars, kaip pagerinti mažųjų ir vidutinių įmonių prieigą prie kreditavimo ir apsikeis nuomonėmis dėl geresnio ekonominės politikos koordinavimo. Šie klausimai susiję su spalio pabaigoje vyksiančiu Europos Vadovų Tarybos posėdžiu.

„Tikiuosi, kad rytoj galutinai sutarsime dėl priemonių, kuriomis padėsime augti mažoms ir vidutinėms įmonėms, drauge skatindami ir darbo vietų kūrimą. Pirmininkaujanti Lietuva pristatys pažangą finansinių paslaugų srityje, taip pat aptarsime tolimesnius darbus, ypač susijusius su bankų sąjungos kūrimu, kuriuos operatyviai turime užbaigti. Kaip kalbėta praėjusią savaitę vykusiame Didžiojo dvidešimtuko šalių susitikime, globalus ekonomikos augimas dar nėra tvarus, tad neturime laiko atidėlioti Europos finansų stabilumą užtikrinančių sprendimų“,– sakė Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos pirmininkas, Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius.

Rengdamiesi spalio 24–25 d. vyksiančiam Europos Vadovų tarybos susitikimui, ministrai aptars ekonominės politikos koordinavimo rodiklių ir sričių klausimus bei pagalbą mažosioms bei vidutinėms įmonėms pagal Europos Komisijos ir Europos investicijų banko pateiktą pasiūlymą. Pastaruoju klausimu diskutuota rugsėjį vykusiame neformaliame ECOFIN posėdyje Vilniuje. Mažųjų ir vidutinių įmonių veiklą siūloma skatinti rizikos pasidalijimo priemonėmis: suteikiant garantijas finansų institucijoms arba skolinti mainais už vertybinius popierius. Liuksemburge ES finansų ministrai reziumuos diskusiją ir ECOFIN Tarybos pirmininkas apie atitinkamus sprendimus informuos Europos Vadovų Tarybos pirmininką.

Aptardami 2013 m. Europos semestrą, ES finansų ministrai apsikeis nuomonėmis, kaip didinti ES šalių atsakomybę dėl ECOFIN tarybos rekomendacijų įgyvendinimo. Ministrai taip pat patvirtins Tarybos išvadas dėl klimato kaitos finansinių aspektų, kurie bus aptariami lapkritį vyksiančioje Jungtinių Tautų tarptautinėje konferencijoje Varšuvoje. Tai pat bus aptarti praėjusią savaitę vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių finansų ministrų ir centrinių bankų valdytojų bei metinio Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko susitikimų Vašingtone rezultatai.

Prieš ECOFIN tarybą ES finansų ministrai susitiks su Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA) šalių atstovais, su kuriais aptars ekonominius pokyčius ir naujausių finansinių paslaugų sektoriaus reguliavimo reformų poveikį, siekiant užtikrinti visos Europos finansinį stabilumą.

Neformalioje sesijoje ministrai aptars ir reikiamas prevencines finansinio stabilumo stiprinimo priemones, susijusias su vieningais bankų priežiūros ir pertvarkymo mechanizmais bei pasirengimą kitais metais vyksiančiai bankų balansų kokybės peržiūrai ir bankų testavimui nepalankiausiomis sąlygomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių