Europos Komisija: Lietuva prastai surenka PVM

  • Teksto dydis:

Lietuvoje surenkama per mažai pridėtinės vertės mokesčio (PVM), pareiškė Europos Komisija.

„Pastebima, kad ir Lietuvoje vis dar didelis skirtumas tarp realiai surenkamo ir teoriškai galimo surinkti PVM, o tai rodo galimai nemažą PVM mokėjimo vengimą“, - rašoma EK paskelbtoje ataskaitoje dėl mokesčių reformų ES valstybėse narėse.

Be to, pasak EK, Lietuvoje per daug apmokestinami mažai uždirbantieji, o šalies laukia iššūkiai, keičiant būsto apmokestinimą, pelno mokesčio lengvatas, mokesčių inspekcijos veiklą, mokestinių prievolių vykdymą, pranešė Komisija.

Europos Komisija šiemet birželį jau pateikė teisingesnio ir efektyvesnio pelno apmokestinimo veiksmų planą.

EK vertinimu, Lietuvoje vartojimo mokesčiai yra mažiausi visoje Europos Sąjungoje.

Sausį-rugpjūtį į biudžetą surinkta 55 mln. eurų (2,7 proc.) mažiau PVM nei prognozuota - iš viso 2,056 mlrd. eurų.

Finansų ministras Rimantas Šadžius anksčiau sakė, kad PVM atsilikimas mažinamas, tačiau gali ir nepavykti jo išvengti iki metų pabaigos. Ministras pripažino, jog PVM trūkumas „uždengiamas“ kitais mokesčiais, todėl bendras biudžeto rezultatas yra teigiamas.

Tarptautinis valiutos fondas (VTF) balandį perspėjo Lietuvą, kad šalies viešųjų finansų gali laukti sunkumai, nes reikės teks kompensuoti su gynybos išlaidų didinimu ir darbo jėgos apmokestinimo mažinimu susijusius padarinius. Fondas patarė Vyriausybei didinti turto mokesčius, išlaidų efektyvumą ir mažinti darbo sąnaudas, be to, TVF ne kartą Lietuvai siūlė apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą ir automobilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šešėlis

šešėlis portretas
Labai įdomi VMI ir Finmin pozicija, diegti išmaniąją VMI, kuri kontroliuos tik legaliai dirbančius, o kas dirbo šešėlyje be kasos aparatų, kompiuterių, banko sąskaitų-tas sėkmingai dirbs toliau, juk Gariūnai-nacionalinės svarbos objektas, ar ne taip?

Cha

Cha portretas
TVF reikėtų išvaikyt ir į cypes susodint, kol dar nepasiūlė kiekvieną dantų šepetuką apmokestint. O PVM visai panaikint, nes tai labiausiai iškraipantis ekonomiką ir lengviausiai grobstomas mokestis.

Konstantinas

Konstantinas  portretas
Lai pradžioje pereina per turgavietes Šeštadieni sekmadienis urmu visi prekiauja Be kasos aparatų jokių mokesčių (tiesa sumoka už vietą 4-7 €)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių