Europai gresia antra sunkmečio banga, perspėja D.Grybauskaitė

Europai gresia antra sunkmečio banga, o krizei išspręsti Europos Sąjungai (ES) būtina dar gilesnė ekonominė, finansinė ir politinė integracija, ketvirtadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė atvykusi į viršūnių susitikimą Briuselyje.

Prezidentės teigimu, išlaidavimo atsisakiusi Lietuva galimam sunkmečiui šįkart yra pasirengusi geriau, tačiau esminių ES ekonominių ir finansinių problemų sprendimų greitai tikėtis neverta, nes Vokietija vienašališkai neprisiims įsipareigojimų už ne visada drausmingas kitas valstybes nares.

„Galima kalbėti apie riziką, kad Europa susidurs su antra sunkmečio banga“, - žurnalistams sakė prezidentė.

„Europa turi apsispręsti, ar ji toliau integruosis, ar gilins integracijos kokybę tiek ekonominę, tiek finansinę, tiek politinę, ar vis dėlto rizikuosime euro zonos žlugimu, o galbūt ir tolesnėmis komplikacijomis pačiai Europos Sąjungai“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Dviejų dienų viršūnių susitikimas Briuselyje prasidėjo didžiosioms šalims nesutariant dėl vienos iš svarbiausių priemonių - bendrų euro zonos obligacijų. Vokietija kol kas atsisako paremti šį projektą ir prisiimti riziką dėl silpnesnių šalių skolų, ragindama pirmiau susitarti dėl bendros kontrolės.

„Rinkos norėtų, kad Vokietija taptų ta valstybe, kuri mokėtų už visus kitus ir prisiimtų visus įsipareigojimus už visus kitus, o kitos šalys galėtų lengvai skolintis pigiai ir be jokių įsipareigojimų. To tikrai nebus“, - sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, biudžeto deficitą sumažinusi Lietuva šiuo metu yra saugesnė dėl galimų sukrėtimų, o Seimo ketvirtadienį ratifikuotas fiskalinis paktas užkirs kelią nepagrįstam išlaidavimui ir ateityje.

„Aš labai tikiuosi, kad šį kartą Lietuva yra saugesnė būtent todėl, kad mūsų deficitas, tai yra išlaidavimo lygmuo, palyginti su tuo, ką uždirbame, yra gerokai mažesnis. Mes sutiksime sunkmetį geriau pasirengę, geriau sustygavę savo išlaidas ir racionaliau tai darydami“, - teigė D.Grybauskaitė.

Komentuodama siūlymą ES sukurti bankinę sąjungą su bendra priežiūra ir bendromis garantijomis, Lietuvos prezidentė sakė, kad šiuo metu idėjos dar yra be turinio, todėl „sakyti už ar prieš yra ankstyva“.

„Nežinau, ką norime apgauti - save ar rinkas, bet tiek žaisti ilgai negalėsime ir turime rimtai kalbėti, ar integruojame bankinę sistemą ir darome bendrą priežiūrą, ar ne. Tam nėra pasirengę visos šalys, todėl tai užtruks“, - sakė Lietuvos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
lietuvai gresia krizė su tokiais vadovais kurie pasijautė savininkais nors jie tik darbuotojai ir spajaudosi akcininkams i veida ir atstovauja tik tam tikroms akcininku grupems

vejas

vejas portretas
Visu pirma, pradeti reikia nuo valdzios poziurio. Kol valdzios poziuris toks, koks yra, tol problemos neissprendziamos. Labai laukiu Seimo rinkimu, kai pasikeis valdzia, kai ateis zmones, turintys kitoki poziuri i Lietuvos gerove. Neseniai skaiciau tvarkieciu rinkimu programa. Labai patiko. Noriu gyventi Treciojoje Respublikoje! Balsuosiu uz partija TVARKA IR TEISINGUMAS.

OHO

OHO portretas
"Gilins integracijos kokybę" - manau, kad pirmiausiai ne nuo bankų reikia pradėti, o nuo darbo apmokėjimo Lietuvoje, kuris turbūt yra Europoje pats žemiausias ( išskyrus valdininkus), o mokesčiai-didžiausi, nes Europoje neapmokestinamas minimumas yra turbūt kelis kartus didesnis negu Lietuvoje ir baikit išnaudoti žmones, lietuviai ir darbštūs ir specialistai geri, o užmokestis labai mažas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių