ES priims galutinį sprendimą dėl euro įvedimo Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Lietuva turėtų sulaukti galutinio Europos Sąjungos (ES) sprendimo dėl euro įvedimo šalyje nuo 2015 metų sausio.

Sprendimą apie 13.30 val. Lietuvos laiku priims Briuselyje posėdžiausianti ES Bendrųjų reikalų taryba.

Briuselyje rengiamose iškilmėse, skirtose euro įvedimui Lietuvoje, dalyvaus ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, finansų ir užsienio reikalų ministrai Rimantas Šadžius ir Linas Linkevičius bei Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas. Be jų, iškilmėse dalyvaus eurokomisaras Algirdas Šemeta ir kiti ES pareigūnai.

Taryba taip pat turėtų priimti su euro įvedimu Lietuvoje susijusius teisės aktus bei patvirtinti oficialų euro ir lito keitimo kursą (1 euras - 3,4528 lito).

Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad ES Tarybai priėmus galutinį sprendimą, procesas bus nebeatšaukiamas. Jo teigimu, netikėtumų neturėtų įvykti.

Eurokomisaras Algirdas Šemeta antradienį teigė, kad euro įvedimas Lietuvoje užtikrins ne tik šalies finansinį, bet ir geopolitinį stabilumą. Be to, šalis pirmąkart bus tokia saugi, kaip niekada istorijoje. A.Šemetos teigimu, euro įvedimo naudą Lietuva jau pajautė - agentūra „Fitch“ pagerino šalies skolinimosi reitingą.

Eurokomisaras, be to, pabrėžė, kad po Lietuvos bendros valiutos sąjungos plėtra kuriam laikui gali būti pristabdyta.

Pasak Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus, euras  yra pagrindas tvariam ekonomikos augimui, gyventojų pajamų didėjimui. Kartu tai skatina pasitikėjimą Lietuva tarptautinėse rinkose ir finansų institucijose.

Euro įvedimui Lietuvoje praėjusią savaitę jau pritarė Europos Parlamentas (EP), o dar anksčiau - ir Europos Komisija bei Europos centrinis bankas. Lietuva kitąmet taps 19-ąja euro zonos nare ir paskutine iš trijų Baltijos šalių, įsivesiančia bendrą ES valiutą.

Naujausias Eurobarometro duomenimis, euro įvedimą Lietuvoje balandį palaikė 46 procentų šalies gyventojų, pasisakančiųjų prieš buvo - 48 proc., dar 6 proc. gyventojų teigė neturintys nuomonės.

Šiuo metu euro zonoje yra 18 narių - Belgija, Vokietija, Graikija, Ispanija, Prancūzija, Airija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Austrija, Suomija (nuo 2002 metų), Slovėnija (2007), Kipras, Malta (2008), Slovakija (2009), Estija (2011) ir Latvija (2014).


Šiame straipsnyje: eurasįvedimasEuropos Taryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

straipsnis paruostas vakar vadinasi senas

straipsnis paruostas vakar vadinasi senas portretas
siandien popierineje kauno dienoje idetas -koks demesys. koks atsidavimas eurui-nuostabi eurodunduku svente

Vladimierui Putleriui- Putkinavičiui

Vladimierui Putleriui-  Putkinavičiui portretas
Šuns balsas į dangų neina.

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
EURUI-NE.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių