ES parama padeda spręsti socialinio būsto problemas

Visoje Lietuvoje jaučiamas socialinio būsto plėtros poreikis. 2007 m. pradžioje įregistruoti 20 305 asmenys (šeimos), o 2011 m. pabaigoje – 30 484 asmenys (šeimos), siekiantys gauti socialinį būstą. Vien jaunų šeimų poreikis būsto nuomai taip pat akivaizdžiai auga: nuo 6 747 asmenų (šeimų) 2007 m., iki 9 345 asmenų (šeimų) 2011 m. pabaigoje.

Savivaldybės nepajėgios skirti pakankamai lėšų šiam poreikiui patenkinti, tad, siekiant bent iš dalies sumažinti socialinio būsto laukiančių asmenų ir šeimų skaičių, buvo pasinaudota 2007–2013 m. Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemone „Socialinio būsto plėtra ir jo kokybės gerinimas“, administruojama Vidaus reikalų ministerijos (VRM).

Ši priemonė pirmiausiai yra skiriama mažinti pagrindinių ir kitų šalies miestų gyvenimo aplinkos ir kokybės skirtumus, todėl įgyvendinama savivaldybėse, kuriose buvo nustatyti didžiausi socialinių problemų židiniai – 14-oje probleminių teritorijų (Akmenės r., Druskininkų, Ignalinos r., Jonavos r., Joniškio r., Jurbarko r., Kelmės r., Lazdijų r., Pasvalio r., Rokiškio r., Skuodo r., Šalčininkų r., Švenčionių r., Mažeikių r. savivaldybėse).

Pasinaudojus priemonei numatyta parama, probleminėse teritorijose esantys nenaudojami, apleisti pastatai pritaikomi socialiniam būstui. Būstai įrengiami pritaikant kitos paskirties pastatus – ligoninių korpusus, administracinius pastatus, bendrabučius. Taip pat ši priemonė leidžia prisidėti prie daugiabučių namų renovacijos skatinimo – tais atvejais, kai socialinis būstas atnaujinimas renovuojamuose daugiabučiuose namuose, kompensuojamos socialinio būsto savininko (savivaldybės) daliai tenkančios daugiabučio atnaujinimo išlaidos.

Tiesioginiai naudos gavėjai – tai asmenys, turintys teisę į socialinį būstą: našlaičiai, jaunos šeimos, taip pat šeimos, auginančios tris ar daugiau vaikų (įvaikių), asmenys, pripažinti nedarbingais ir kt. Viso priemonės finansavimui skirta 23,4 mln. Lt ES struktūrinių fondų lėšų.

Šiuo metu finansuoti 25 tokie projektai, kuriems skirtas 21 mln. Lt paramos, 9 iš jų jau užbaigti. Bendra baigtų projektų vertė – 7,2 mln. Lt. Jau įrengti 78 nauji ir modernizuoti 3 socialiniai būstai. Iš viso planuojama įrengti 290, modernizuoti – 200 socialinių būstų.

Baigti projektai tampa pavyzdžiu

Šiuo metu 7 Lietuvos savivaldybių (Lazdijų, Akmenės, Kelmės, Joniškio, Skuodo, Ignalinos rajonų ir Druskininkų) būsto fondas pasipildė 78 naujais ir 3 modernizuotais būstais, kuriuose apsigyveno nepasiturintys asmenys ir šeimos. Būsto sąlygų pagerinimas probleminėse teritorijose prisideda ir mažinant šalies miestų gyvenimo aplinkos bei kokybės skirtumus. Sumažinus socialinio būsto eilėje laukiančių žmonių skaičių, išlaidas, mokamas už šildymą, bent iš dalies įmanoma pristabdyti jaunų ir aktyvių žmonių emigraciją, pagerinti prastas gyvenimo sąlygas bei patį probleminių teritorijų įvaizdį.

„Būsto sąlygų ir gyvenamosios aplinkos gerinimas probleminėse teritorijose yra svarbus veiksnys, skatinantis socialinę – ekonominę sanglaudą. Mūsų vykdytas projektas neabejotinai prisidėjo prie to, kad savivaldybėje, kurioje mažos būstų kainos ir išliekančios socialinės – ekonominės problemos byloja apie ribotą būsto paklausą, būtų patraukliau gyventi. Taip pat pagerėjo gyvenimo sąlygos tiems, kurie gyvena žemiau skurdo ribos. Pagerintos gyventojų gyvenimo sąlygos sumažino skirtumus tarp didelių miestų ir mažų miestelių, padidino sanglaudą tarp miestų ir periferinių vietovių,“ – teigia Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka.

Dauguma šiuo metu socialinio būsto laukiančių socialiai remtinų asmenų ir šeimų dar gyvena atokiose rajono vietovėse avariniuose namuose ar glaudžiasi pas giminaičius, kurių būstai yra be komunalinių patogumų. „Be šių patogumų ypač sudėtinga neįgaliesiems, daugiavaikėms šeimoms išsimaudyti, išsiskalbti drabužius, tad persikėlę į naujuosius namus žmonės įvertino įrengtus patogumus. Taip pat žmonės, įsikūrę naujajame socialiniame būste, pajuto, kaip pagerėjo jų gyvenimo sąlygos ir gyvenimo kokybė. Dalis socialinio būsto laukiančių žmonių  gyveno mažuose kaimuose. Įgyvendinus projektą, jiems atsirado galimybė gyventi Lazdijų mieste, kuriame yra didesnė galimybė susirasti darbą. Taip pat pagerėjo mokymosi sąlygos socialiniuose būstuose gyvenantiems vaikams, nes Lazdijų mieste yra didesnis švietimo įstaigų pasirinkimas,“ – projekto rezultatus pristato G. Salatka.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių