ES in­ves­ti­ci­jos pa­dės kur­ti gam­tai drau­giš­ką ak­va­kul­tū­ros sek­torių

  • Teksto dydis:

81,6 mln. eu­rų – to­kia ES in­ves­ti­ci­jų su­ma 2014–2020 m. pa­sieks Lie­tu­vos žu­vi­nin­kys­tės sek­to­rių. Nors Lie­tu­vos ak­va­kul­tū­ros ir žu­vi­nin­kys­tės pro­duk­ci­jos per­dir­bi­mo sek­to­riai lai­ko­mi per­spek­ty­viais, ta­čiau to­les­nė jų sėk­mė ne­ma­žai pri­klau­so nuo tva­rios ir kryp­tin­gos ES in­ves­ti­ci­jų po­li­ti­kos.

Siek­da­ma vie­šin­ti ES pa­ra­mą ir jos ga­li­my­bes žu­vi­nin­kys­tės sek­to­riui, Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja (ŽŪM) or­ga­ni­zuo­ja in­for­ma­ci­nius se­mi­na­rus, ku­riuo­se pri­sta­to­mos įvai­rios Lie­tu­vos žu­vi­nin­kys­tės sek­to­riaus 2014–2020 m. veiks­mų pro­gra­mos pa­ra­mos prie­mo­nės. Toks vie­ši­ni­mo ren­gi­nys vy­ko ir šį mė­ne­sį Alek­sand­ro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­te.

Sie­kia di­din­ti ener­gi­jos efek­ty­vu­mą

Sta­tis­ti­kos duo­me­ni­mis, Lie­tu­vos ak­va­kul­tū­ros sek­to­rius per me­tus išau­gi­na vi­du­ti­niš­kai dau­giau nei 4 tūkst. t pro­duk­ci­jos. Tam, kad ši ūkio sri­tis ir to­liau lik­tų gy­vy­bin­ga ir kon­ku­ren­cin­ga, bū­ti­nas efek­ty­vus iš­tek­lių nau­do­ji­mas, veik­los pro­ce­sų op­ti­mi­za­vi­mas ir to­bu­li­ni­mas, ak­va­kul­tū­ros įmo­nių mo­der­ni­za­vi­mas. Bū­tent tam ir yra skir­tos ant­ro­jo ES prio­ri­te­to „Ap­lin­ko­sau­gos po­žiū­riu tva­rios, efek­ty­viai iš­tek­lius nau­do­jan­čios, ino­va­ci­nės, kon­ku­ren­cin­gos ir ži­nio­mis grin­džia­mos ak­va­kul­tū­ros ska­ti­ni­mas“ prie­mo­nės, ku­rio­mis sie­kia­ma ska­tin­ti tva­rios ak­va­kul­tū­ros plėt­rą.

Pri­si­dė­ti prie ma­žes­nės ap­lin­kos tar­šos, vi­sų pir­ma, ga­li­ma tau­so­jant ener­gi­ją. ŽŪM spe­cia­lis­tai A.Stul­gins­kio uni­ver­si­te­te pri­sta­tė šiam tiks­lui skir­tą prie­mo­nę „Pro­duk­ty­vios in­ves­ti­ci­jos į ak­va­kul­tū­rą. Ener­gi­jos var­to­ji­mo efek­ty­vu­mo di­di­ni­mas, at­si­nau­ji­nan­čio­ji ener­gi­ja“.

„Šia prie­mo­ne ak­va­kul­tū­ros įmo­nės ska­ti­na­mos in­ves­tuo­ti į ener­gi­jos var­to­ji­mo efek­ty­vu­mo di­di­ni­mą ir ra­gi­na­mos taip per­tvar­ky­ti veik­lą, kad jo­je bū­tų nau­do­ja­mi at­si­nau­ji­nan­tys ener­gi­jos iš­tek­liai“, – tei­gė šią prie­mo­nę se­mi­na­re pri­sta­čiu­si ŽŪM Žu­vi­nin­kys­tės de­par­ta­men­to ES pa­ra­mos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Lo­re­ta Bra­žins­kai­tė.

Jos tei­gi­mu, ti­ki­ma­si, kad šios prie­mo­nės pro­jek­tams 2017 m. pa­raiš­koms priim­ti skir­ti 2 mln. eu­rų in­ves­ti­ci­jų pri­si­dės prie ak­va­kul­tū­ros įmo­nių efek­ty­ves­nių ener­gi­jos var­to­ji­mo įpro­čių for­ma­vi­mo ir pa­dės pa­nau­do­ti at­si­nau­ji­nan­čios ener­gi­jos po­ten­cia­lą. Kvie­ti­mas teik­ti pa­raiš­kas fi­nan­suo­ti pro­jek­tus pa­gal šią prie­mo­nę vyks­ta nuo ba­lan­džio 18 d. ir tę­sis iki bir­že­lio

16 d. Di­džiau­sia ga­li­ma pa­ra­mos su­ma vie­nam pro­jek­tui – 75 tūkst. eu­rų.

Pa­dės mo­der­ni­zuo­ti ak­va­kul­tū­ros ūkius

La­bai ma­žų, ma­žų ir vi­du­ti­nių ak­va­kul­tū­ros įmo­nių kon­ku­ren­cin­gu­mui ir gy­vy­bin­gu­mui di­din­ti skir­ta dar vie­na ant­ro­jo ES prio­ri­te­to prie­mo­nė „Pro­duk­ty­vios in­ves­ti­ci­jos į ak­va­kul­tū­rą“. Pa­gal ją yra re­mia­mas ak­va­kul­tū­ros pro­duk­ci­jos ir au­gi­na­mų rū­šių įvai­ri­ni­mas, ak­va­kul­tū­ros ūkių mo­der­ni­za­vi­mas ir kt. veik­los.

„Prie­mo­nė pa­de­da di­din­ti ak­va­kul­tū­ros įmo­nių gy­vy­bin­gu­mą ir kon­ku­ren­cin­gu­mą, mo­der­ni­zuo­jant ak­va­kul­tū­ros ūkius, įskai­tant dar­buo­to­jų dar­bo bei sau­gos są­ly­gų ge­ri­ni­mą. Be to, prie­mo­ne fi­nan­suo­ja­mas ir gy­vū­nų svei­ka­tą bei ge­ro­vę di­di­nan­čios įran­gos, pa­vyz­džiui, ap­sau­gan­čios ūkius nuo lau­ki­nių plėš­rū­nų, pir­ki­mas. Re­mia­mos ini­cia­ty­vos, ku­rio­mis ge­ri­na­ma ak­va­kul­tū­ros pro­duk­tų ko­ky­bė ar ku­ria­ma pri­dė­ti­nė ver­tė, įvai­ri­na­mos ak­va­kul­tū­ros įmo­nių pa­ja­mos, plė­to­jant pa­pil­do­mą veik­lą“, – prie­mo­nės re­mia­mas veik­las su­si­rin­ku­siems se­mi­na­ro da­ly­viams dės­tė L.Bra­žins­kai­tė.

Mi­nė­to­sios prie­mo­nės lė­šos taip pat ga­li bū­ti nau­do­ja­mos esa­mų ak­va­kul­tū­ros tven­ki­niams ir la­gū­noms at­kur­ti iš jų pa­ša­li­nant dumb­lą ar­ba dumb­lo nu­sė­di­mo pre­ven­ci­jai. Iš vi­so ak­va­kul­tū­ros prie­mo­nėms 2017 m. yra skir­ta 11 mln. eu­rų, iš jų 2 mln. eu­rų nu­ma­ty­ta skir­ti pro­jek­tams, ku­rie bus įvyk­dy­ti pa­gal su­pap­ras­tin­tą­sias įgy­ven­di­ni­mo tai­syk­les.

Di­džiau­sia su­ma, ku­rią įmo­nės ga­li gau­ti pa­gal prie­mo­nę, yra 500 tūkst. eu­rų. La­bai ma­žos, ma­žos ir vi­du­ti­nės ak­va­kul­tū­ros įmo­nės sa­vo pro­jek­tams įgy­ven­din­ti ga­lės su­lauk­ti iki 50 pro­c. iš­lai­dų dy­džio sie­kian­čio fi­nan­sa­vi­mo, o di­des­nės įmo­nės ga­li pre­ten­duo­ti į iki 30 pro­c. sie­kian­čią pa­ra­mą nuo vi­sų tin­ka­mų fi­nan­suo­ti pro­jek­to iš­lai­dų.

Pa­raiš­kos pa­gal prie­mo­nę „Pro­duk­ty­vios in­ves­ti­ci­jos į ak­va­kul­tū­rą“ prii­ma­mos iki bir­že­lio 16 d.

Ska­tins per­dir­bi­mą

Skai­čiuo­ja­ma, kad mū­sų ša­ly­je per me­tus per­dir­ba­mos žu­vi­nin­kys­tės pro­duk­ci­jos kie­kis sie­kia net 100 tūkst. t. Pos­tū­mį šiam sek­to­riui vys­ty­ti taip pat duo­da ES in­ves­ti­ci­jos.

Penk­to­jo ES prio­ri­te­to prie­mo­nė „Žve­jy­bos ir ak­va­kul­tū­ros pro­duk­tų per­dir­bi­mas“ bū­tent ir re­mia tas in­ves­ti­ci­jas į žve­jy­bos ir ak­va­kul­tū­ros pro­duk­tų per­dir­bi­mą, ku­rios pri­si­de­da prie ener­gi­jos tau­py­mo ar­ba po­vei­kio ap­lin­kai ma­ži­ni­mo, įskai­tant at­lie­kų ap­do­ro­ji­mą, taip pat ge­ri­na sau­gos, hi­gie­nos, svei­ka­tos ir dar­bo są­ly­gas. Be to, prie­mo­nės lė­šos ski­ria­mos ir pa­gau­tų žu­vų, ku­rios ne­ga­li bū­ti skir­tos žmo­nėms var­to­ti, lai­mi­kiui per­dirb­ti ir dėl pa­grin­di­nės per­dir­bi­mo veik­los su­si­da­ran­čioms at­lie­koms per­dirb­ti, taip pat su eko­lo­gi­nės ak­va­kul­tū­ros pro­duk­tų per­dir­bi­mu su­si­ju­sio­mis in­ves­ti­ci­jo­mis. Nu­ma­to­ma rem­ti to­kias in­ves­ti­ci­jas, ku­rios pa­de­da su­kur­ti nau­jus ar pa­to­bu­lin­ti esa­mus pro­duk­tus, pro­ce­sus ir val­dy­mo bei or­ga­ni­za­vi­mo sis­te­mas.

Mi­nė­ta­jai prie­mo­nei įgy­ven­din­ti 2017 m. nu­ma­ty­ti 3,4 mln. eu­rų, o di­džiau­sia ga­li­ma pa­ra­mos su­ma vie­nam pro­jek­tui sie­kia 400 tūkst. eu­rų. Prie­mo­nė „Žve­jy­bos ir ak­va­kul­tū­ros pro­duk­tų per­dir­bi­mas“ ga­li pa­deng­ti 50 pro­c. fi­nan­suo­ti tin­ka­mo pro­jek­to iš­lai­dų. Li­ku­sios iš­lai­dų da­lies fi­nan­sa­vi­mą pri­va­lo už­tik­rin­ti pa­ts pa­ra­mos ga­vė­jas.

Kvie­ti­mas teik­ti pa­raiš­kas fi­nan­suo­ti pro­jek­tus pa­gal šią prie­mo­nę jau pa­skelb­tas, o pa­raiš­kos bus prii­ma­mos iki bir­že­lio 9 d. Jas kvie­čia­mos teik­ti la­bai ma­žos, ma­žos ir vi­du­ti­nės įmo­nės, už­sii­man­čios ar­ba pla­nuo­jan­čios už­siim­ti žve­jy­bos ir (ar­ba) ak­va­kul­tū­ros pro­duk­tų per­dir­bi­mu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų 100 milijonų 10000 eurų, 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių