Energetikos ministras: pradėjus veikti „NordBalt“, elektra atpigs

  • Teksto dydis:

Nuo kitų metų pradėjus veikti elektros tiltui "NordBalt", jungiančiam Lietuvą su Švedija, elektra Lietuvoje atpigs iki 7 proc., sako energetikos ministras. Rokas Masiulis tikisi, kad šalies energetikos rinka pasikeis "pakankamai stipriai į gerąją pusę".

"Keičiasi pakankamais stipriai į gerąją pusę. Šiuo metu Skandinavijoje, taip pat ir toje Švedijos zonoje, su kuria susijungsime kabeliu, elektros energija yra pigesnė negu Lietuvoje. Planuojame, kad sujungus mūsų sistemas su šiuo kabeliu bei įgyvendinant tas reformas, kurias darome Lietuvoje, atsisakydami priverstinės remtinos elektros gamybos termofikacinėse elektrinėse, lauksime, kad iki 7 proc. galėtų atpigti elektros energija", - penktadienį interviu LRTradijui sakė R.Masiulis.

Pasak jo, jungtis pradės veikti nuo 2016 metų: "Šiais metais, jau gal net lapkričio mėnesį bus pradėti pirmieji fiziniai testavimo darbai".

Pradėjus veikti "NordBalt", elektra per Lietuvą bus tiekiama ir Latvijai bei Estijai - tokiu būdu atsiras galimybė pirkti elektrą ne tik iš Rusijos, bet ir iš Skandinavijos šalių.

"Verslo žinios" rašė, kad pradėjus veikti Lietuvos, Švedijos ir Lenkijos jungtims, elektra Lietuvoje gali atpigti 10-13 proc. Šiemet elektra Švedijoje yra vidutiniškai perpus pigesnė nei Lietuvoje.

550 mln. eurų vertės "NordBalt" - pirmoji Lietuvos elektros jungtis su Skandinavija, 453 kilometrų ilgio kabelis sujungė Klaipėdos ir Nybru transformatorių pastotes. Jungtis nuo kitų metų sujungs aplink Baltijos jūrą esančias valstybes į vieną infrastruktūrą, o Baltijos šalių galimybės importuoti skandinavišką elektrą padidės 70 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių