Energetikos ministerija siūlo nepritarti referendumui dėl VAE

Energetikos ministerija siūlo Vyriausybei nepritarti kai kurių Seimo narių idėjai rengti referendumą dėl naujos atominės elektrinės (AE) projekto.

Tokį Energetikos ministerijos siūlymą ministrų kabinetas svarstys trečiadienį posėdyje.

„Sprendimas statyti naują branduolinę (atominę) elektrinę įtvirtintas įstatyme bei kituose Seimo priimtuose teisės aktuose beveik prieš dešimtmetį ir buvo nuolat ir nuosekliai pakartojamas“, - vieną iš priežasčių Vyriausybės nutarimo projekte nurodo Energetikos ministerija.

Ministerijos teigimu, Seimas sprendimą dėl branduolinės energetikos tęstinumo, statant naują AE, priėmė dar 2002 metais spalį, patvirtindamas Nacionalinę energetikos strategiją. Be to, Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartyje pabrėžiama energijos tiekimo saugumo didinimo būtinybė, uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE).

Be to, anot Energetikos ministerijos, Seimas 2005 metų rugsėjį priėmė rezoliuciją, kuri numatė, kad Lietuva išliktų branduolinės energetikos valstybė ir toliau gamintų elektros energiją reikalavimus atitinkančioje AE ir tai, kad Seimas teisiškai ir politiškai rems investicijas į naujo reaktoriaus statybą.Lietuvos premjeras Andrius Kubilius pirmadienį pareiškė, jog siūloma referendumo dėl atominės elektrinės statybos Lietuvoje formuluotė nėra teisinga, o pats referendumas brangiai kainuotų.

Opozicinės partijos referendume siūlo formuluotę: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“.Seime šiuo metu svarstomas opozicinių frakcijų siūlymas kartu su Seimo rinkimais spalį rengti patariamąjį referendumą dėl atominės jėgainės statybos.

Projektą pateikė 36 opozicinėms Krikščionių, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų partijų frakcijoms priklausantys parlamentarai, Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos taip pat inicijuoja ir piliečių grupė, kuri turi per tris mėnesius - iki birželio 27 dienos - surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.Vyriausybė ir prezidentė teigia, kad atominė elektrinė padidins šalies energetinį saugumą ir bus ekonomiškai naudinga.

Visuomenininkai žalieji pasisako prieš naujos atominės elektrinės statybą, tvirtindami, jog naujoji elektrinė neužtikrins energetinio saugumo, užkirs kelią alternatyviam energetikos vystymuisi, nėra aiškūs projekto ekonominiai skaičiavimai.Lietuva su Latvija, Estija ir Lenkija tikisi iki 2022 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Projekte ketina dalyvauti Baltijos šalių energetikos kompanijos ir Japonijos korporacija „Hitachi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

privalomasis

privalomasis portretas
uz privalomaji referenduma galima pasirasyti internetu: erinkimai.lt/referendumas

jo

jo portretas
svogeriu ministerija kurioj nera nei vieno energetiko siulo...

DDVP

DDVP portretas
Tarp mūsų, su mumis, tokia kaip mes. Tokia – Kristina Brazauskienė. Todėl ją myli žmonės!!! Balsuosiu už Kristiną Brazauskienę!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių