Energetikos ministerija siūlo didinti valstybės įtaką šilumos ūkyje

Energetikos ministerija trečiadienį pristatė teikiamo naujo Šilumo ūkio įstatymo principus, kuriais siūloma didinti valstybės įtaką šilumos ūkyje, stiprinti šilumos tiekėjų kontrolę, skatinti konkurenciją šilumos gamyboje, šilumos tiekėjus įpareigoti tiekti šilumą ekonomiškiausiu būdu, spartinti daugiabučių renovaciją.

Tai trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Turbūt tai yra labiausiai diskutuotinas projektas, kurį parengėme pačioje kadencijos pabaigoje, tačiau tam reikėjo sukaupti patyrimo, ypač su trečiuoju paketu tiek elektros, tiek dujų sektoriuose. Nemanome, kad tas įstatymo projektas yra idealus. Šilumos ūkio sektorius yra sudėtingas“, - spaudos konferencijoje sakė A.Sekmokas.

Anot energetikos viceministro Kęstučio Žilėno, ministerija siūlo nebeleisti savivaldybėms sudaryti naujų šilumos ūkio perdavimo sutarčių, o galiojančių sutarčių - neleisti pratęsti. Be to, siūloma planuoti šilumos ūkio plėtrą valstybės mastu, įsteigti valstybės kontroliuojamą šilumos tinklų operatorių, kuris perims šilumos tinklų valdymą iš dabartinių šilumos tiekėjų.

Ministerija siūlo stiprinti šilumos kainų nustatymą ir atsakomybę už šilumos kainų teisingumą perduoti vienai institucijai - Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, kuri įstatymu būtų įpareigota griežtai reikalauti iš įmonių šilumos gamybos ir perdavimo efektyvumo.

Energetikos ministerija taip pat siūlo įtvirtinti konkurenciją šilumos gamyboje ir perėjimą prie biokuro. Siūloma, jog šilumos gamintojų pagaminta šiluma būtų superkama pagal aukciono principus.

Energetikos ministerijos inicijuotame naujame Šilumos ūkio įstatymo projekte siūloma atstatyti vartotojų teisę laisvai pasirinkti pigiausią ir patogiausią daugiabučio namo šilumo ir karšto vandens ruošimo būdą.

Be kita ko, ministerija siūlo, kad gyventojams neužkraunant papildomų finansinių įsipareigojimų, spartinti daugiabučių renovaciją.

A.Sekmokas šilumos ūkio pertvarką trečiadienį pristatė Vyriausybei. Premjeras Andrius Kubilius teigė, jog šilumos ūkio pertvarka numato konkurencijos didinimą didžiuosiuose miestuose bei efektyvesnę priežiūrą mažesniuose miestuose.

Premjeras sakė, kad projekte numatyta daug naujų nuostatų, kurios kels nemažai diskusijų.

Praėjusį penktadienį Kainų komisija taip pat pristatė jos siūlomą Šilumos ūkio įstatymo projektą. Juo komisija siūlo sugriežtinti šilumos tiekimo įmonių investicijų kontrolę ir koordinavimą bei numatyti teisę Kainų komisijai vertinti investicijų projektus.

Tačiau Kainų komisija pačios inicijuojamo Šilumos ūkio įstatymo Seimui teikti negali. Projektas šiuo metu yra išsiųstas Seimo nariams.


Šiame straipsnyje: Arvydas Sekmokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
tai čia senai turėjo ir privalėjo taip būti , bet nusikaltėliai nusprendė kitaip pradžiai apiplėšti šalį ,. ką galvoja tas pseudo ministras apie kte ? gal dabar yik dašuto kur dedami taršos leidimai skirti šilumos ukiams ir iš ko ir kaip tie šilumos ukiai pelnosi ? na ir paprastas klausimas visiems daunams , nusikaltėliams ministrams ir prezidentams kaip ir seimo nariams : kas yra ir kaip yra kuriama stipri ekonomika ir kas yra strateginiai objektai ? beje galima klausimą užduoti bolotyiruojantiems :))) lengvai iš jų išsityčiotumet nes ten tos pačios snukiašiknės . galim pasijuokti is ju visu nes jei jie žinos atsakymą tai paklauskit kodėl jie daro viską atvirkščiai ? atsakymas slypi klausime : daunai arba nusikaltėliai .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių