Emigrantai pristabdė perlaidas po svaro nuvertėjimo

Prekes ir paslaugas į Jungtinę Karalystę eksportuojančios Lietuvos bendrovės, svarais sterlingų atlyginimus ten gaunantys emigrantai ir jų perlaidų Lietuvoje laukiantys giminaičiai – visi jie stebi, kas toliau dėsis su svaro kursu.

Verslininkai su britais jau derasi dėl kainų kėlimo, o emigrantai pristabdė pervedimus. Per metus svaras nuvertėjo maždaug penktadaliu, o jo vertės pokyčiai, anot analitikų, labiau primena besivystančių šalių – Azijos ar Afrikos, o ne vienos stipriausių pasaulio ekonomikų, valiutos svyravimus.

„Svaro sterlingo pigimas nėra palankus mūsų, Lietuvos, eksportuotojams“, – sako SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Poviliauskas.

Garmėti svaras ėmė po Jungtinės Karalystės sprendimo pasitraukti iš ES. Už vieną svarą sterlingų tądien buvo galima gauti 1,30. Šiandien – 1,12. Nuo „Brexit“ iki dabar svaras euro atžvilgiu susilpnėjo apie 13 proc.

Be prekių ir paslaugų eksporto, svarią įtaką Lietuvos ekonomikai turi emigrantų perlaidos. Iš visų šalių, kur tik yra tautiečių, per metus jos sumažėjo apie pusseptinto proc. Anot analitikų, iki trečdalio visų perlaidų sudaro gaunamos iš Didžiosios Britanijos.

Ekonomistų teigimu, svaro sterlingų kursas tiesiogiai priklauso nuo politikų kalbų, todėl tikslios prognozės dėl valiutos vertės pokyčių – sunkiai įmanomos. Esą gali būti, kad dabar dvi–tris savaites svaras stiprės, bet vėliau gali vėl silpnėti. Taip pat gali būti, kad smukimo dugnas jau netoli ir po to valiuta stiprės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Gera naujiena Anglijos eksportui dėl.nuvertėjusio svarsčio sterlingo !.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Emigrantam patariu nesiūsti į Lietuvą pinigus,neduokite uždirbti užsienio bankam Lietuvoje.Tada pažiūrėsime ką jie veiks Lietuvoje ,nes Lietuvos žmonės neturi pinigų tiek ,kad būtų reikalinga tiek bankų Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių