Emigrantai pasiūlė receptą Lietuvos klestėjimui

  • Teksto dydis:

JAV gyvenantys lietuviai turi ne vieną idėją, kaip į Lietuvą sugrąžinti iš jos emigravusius žmones. Tarp jų – ir tiesioginis skrydis tarp JAV bei Lietuvos, ir emigravusių lietuvių patirties pritaikymas.

„Ryškėja dvi priežastys, kodėl žmonės emigruoja: pinigai ir bendra atmosfera. (...) Būtinas patyčių mažinimas, tolerancijos didinimas, korupcijos mažinimas. Ne vienas skaitytojas siūlo Lietuvą paversti šalimi be korupcijos. Galbūt masiškai kompiuterizuotas valdymas tam padėtų“, – pagrindines emigruoti verčiančias priežastis vardija DELFI.lt žurnalistė Rūta Pukenė.

Jai pritaria „Global Lithuanian Leaders“ tinklo vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, kurios nuomone, žmonės sugrįš, jei jie matys čia perspektyvų.

„Yra du pagrindiniai norinčių grįžti klausimai: ar jie turės ką dirbti Lietuvoje – kokios jų karjeros galimybės; kaip pavyks integruoti savo vaikus į Lietuvos švietimo sistemą“, – teigia K. Stankutė-Jaščemskienė.

Tiesa, pasiklausius JAV gyvenančių lietuvių, galima pritaikyti ir daugiau būdų, kaip į Lietuvą sugrąžinti emigrantus. Vieną jų pasiūlė Amerikos lietuvių verslo asociacijos Los Andžele įkūrėja Eleonora Jonušienė – anot pašnekovės, būtina sukurti tiesioginį reisą iš Lietuvos į Los Andželą.

Štai menininkas Sigitas Šniras mano, kad po pasaulį išsibarstę lietuviai galėtų suteikti itin naudingos patirties Lietuvai.

„Yra pasaka, kai trys broliai išsiskirsto po pasaulį ir sugrįžę į Tėvynę kažką parneša. Surinkim tai, kas geriausia pasaulyje, grįžkime į Lietuvą, suneškime viską, vaikų idėjas. Lietuva gyvuos ne todėl, kad tai yra tam tikras Žemės lopinėlis, o dėl to, kad mes, lietuviai, esame gyvi“, – mano S. Šniras.

Daugiau idėjų – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ka cia ir kalbeti b net autobuse pravardziuoja ir dar tokios susireiksminusiosdamutes

BuRaTiNaS

BuRaTiNaS portretas
O ka darysime su savais ostapais BENDERIAIS,ar ALIBABA ir 141

Kęstas

Kęstas portretas
"Aukštasis mokslas Lietuvoje atsilieka pagal inovacijas, studentų mobilumą, mokslo tarptautiškumą." Be šių dalykų sunku pereiti prie aukštesnės kokybės, sudėtingesnės, ekonominės veiklos Lietuvoje, siekiant išeiti iš vidutinių pajamų spastų. Todėl blogai sekasi konkuruoti darbo užmokesčiu su Vakarais, ko pasekoje emigracija toliau naikina Lietuvą. Šiuos duomenis apie Lietuvos universitetus aptarė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Švietimo ir įgūdžių direktorato vadovas Andreas Schleicheris (Andreasas Šleicheris) per spaudos konferenciją. Jis taip pat konstatuoja, kad šalyje universitetų skaičius pagal gyventojų skaičių yra gerokai didesnis nei bendrai EBSPO. Lietuvoje daug dėmesio skiriama universitetų skaičiaus sumažinimui, tikintis daug sutaupyti, bet tai nėra pagrindinė mūsų bėda. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių