Elektros rinkos barometras: sumažėjus importui, elektros kaina toliau augo

Elektros energijos kaina Lietuvoje praėjusią savaitę ir toliau iš lėto augo. Tai daugiausiai lėmė 32 proc. sumažėjusios elektros importo apimtys iš kaimyninių šalių.

Kainą augino sumažėjęs importas

Vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje praėjusią savaitę, palyginti su laikotarpiu, trukusiu nuo spalio 10 iki 16 d., ūgtelėjo 1 proc. iki 38,64 EUR/MWh. Latvijoje vidutinė elektros kaina buvo tik 0,05 EUR/MWh mažesnė nei Lietuvoje ir siekė 38,59 EUR/MWh. Abiejose šalyse kaina svyravo nuo 28,44 EUR/MWh iki 53,63 EUR/MWh.

Daugiausiai įtakos kainų pokyčiui turėjo 9 proc. sumenkęs importo pajėgumas iš Estijos bei Baltarusijos, nulėmęs net 32 proc. sumažėjusį importuotos elektros energijos kiekį iš šių šalių.

Estijoje elektra pigo

Vidutinė elektros kaina Estijoje praėjusią savaitę sumažėjo 2 proc. ir siekė 37,23 EUR/MWh. Čia kaina svyravo nuo 28,44 EUR/MWh iki 48,40 EUR/MWh.

Elektrai pabrangti neleido Suomijos ir Estijos elektros rinkose vyravusios vienodos tendencijos – dėl sklandaus „Estlink“ jungties darbo elektros kainos abiejose šalyse buvo vienodos 100 proc. valandų.

Mažėjo ir vietinės elektros gamyba

Nepaisant sumažėjusio importo, vietinės elektros gamyba taip pat smuktelėjo. Praėjusią savaitę elektrinės Baltijos šalyse pagamino 79 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Lietuva importavo 72 proc., Latvija – 3 proc. reikalingos elektros energijos, o Estija pagamino 25 proc. daugiau elektros nei suvartojo. 


Šiame straipsnyje: elektraelektros kainaLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių