Elektros kaina biržoje vasarį privertė nerimauti tarpininkus

Elektros kainai biržoje mušant rekordus, šalies įmonės jaučiasi ramios - daugumai jų ilgalaikės sutartys su nepriklausomais tiekėjais garantuoja stabilias įmokas už elektrą.

Kainų pokyčiai biržoje daugiau galvos skausmo kelia tarpininkams - jiems neretai tenka pirkti dalį brangios elektros ir vėliau galvoti, kaip išlyginti nuostolius, rašo „Verslo žinios“.
Lietuvos didmeninėje ir mažmeninėje elektros rinkose prekiaujanti „Latvenergo“ skaičiuoja, kad vasarį biržoje elektros kaina pasiekė 18 mėnesių rekordą, nuo metų pradžios išaugo trumpalaikių ir ilgalaikių išankstinių elektros sandorių kainos.

„Išlieka rizika dėl dujų ir naftos kainų, jos nuo metų pradžios vasario pabaigoje buvo padidėjusios 18 proc. Vis dėlto ilgalaikių - ateinančių metų - išankstinių sandorių kainų stabilizaciją skatina bendras teigiamas požiūris į vidutinio laikotarpio Europos ekonomikos perspektyvas“, - teigė „Latvenergo“ Prekybos skyriaus vadovas Garis Junghanas.

Lietuvos elektros birža „Baltpool“ nurodo, kad vasarį vidutinė elektros kaina Lietuvos biržoje siekė 181,4 lito už megavatvalandę (MWh), o sausį ji buvo tik 153,4 lito už MWh, arba 18 proc. mažesnė. Panaši kaina buvo Suomijos ir Švedijos biržose.


Šiame straipsnyje: elektraelektros kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių