Elektrą pirkome šiek tiek pigiau

  • Teksto dydis:

Elektros kaina Baltijos šalyse kito trečią savaitę iš eilės – šįkart Lietuvoje ir Latvijoje šiek tiek krisdama žemyn. Vidutinė elektros kaina šiose šalyse praėjusią savaitę mažėjo 7 proc., lyginant su ankstesne savaite, o Estijoje augo 3 proc.

Pigesnė elektra – iš Baltarusijos

Lietuvoje elektros kaina praėjusią savaitę siekė 51,19 EUR/MWh, Latvijoje – 51,14 EUR/MWh. Abiejose šalyse kaina svyravo tarp 5,08 EUR/MWh ir 98,00 EUR/MWh. Nors elektros gamyba Lietuvoje sumažėjo 2 proc., perdavimo pajėgumai tarp Lietuvos ir Baltarusijos išaugo 51 proc. – tai ir lėmė kainos kritimą.

Kaina augo ir Suomijoje

Tuo tarpu kaina Estijoje augo 3 proc. iki 34,20 EUR/MWh. Čia ji svyravo nuo 1,95 EUR/MWh iki 98,00 EUR/MWh. Nežymų augimą lėmė 3 proc. padidėjusi kaina Suomijoje. Visgi elektros perdavimo linijų galia tarp Suomijos ir Estijos trečią savaitę iš eilės veikė pilnu pajėgumu – 999 MW. Tai lėmė, kad praėjusią savaitę elektros kainos Suomijoje ir Estijoje 100 proc. valandų buvo vienodos, kai tuo tarpu prieš tris savaites šis skaičius tesiekė 38 proc. Tuo tarpu Estijoje ir Latvijoje/Lietuvoje kainos buvo vienodos 22 proc. valandų, kai ankstesnę savaitę – tik 12 proc.

Lietuva vėl importavo daugiausiai

Praėjusią savaitę elektrinės Baltijos šalyse pagamino 74 proc. reikalingos energijos. Lietuva, kaip ir praėjusią savaitę, importavo daugiausiai elektros – 78 proc., Latvija – 31 proc. suvartotos elektros. Tuo tarpu Estija pagamino 37 proc. daugiau elektros energijos nei suvartojo.


Šiame straipsnyje: elektraimportaskainoselektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių