Ekspertas: radioaktyvi mediena į Lietuvą nepatenka

Dėl kartais pasirodančios informacijos, kad pasienyje sulaikytas radioaktyvios medienos krovinys, nerimauti neverta, LRT RADIJUI tvirtina Radiacinės saugos centro Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas. Anot jo, Lietuvos pasienyje sumontuota radiaciją fiksuojanti aparatūra, ir griežtai reglamentuotos spinduliuotės normos perviršiai į mūsų šalį nepatenka.

– Medieną kaip kurą šildymui naudoja ir privatūs asmenys, ir įmonės. Ar yra galimybė žmogui, kūrenančiam savo katilinėje, nusipirkti medienos, atvežtos iš radiacijos paveiktų regionų? Toks yra mums visiems žinomas Černobylis, galbūt yra ir kitų vietų?

– Draudimo iš kitų šalių, ir trečiųjų, į Lietuvą vežti medieną nėra. Jei medienos kuro tiekėjai veža medieną iš Baltarusijos ir Ukrainos, yra tikimybė, kad ji bus užteršta. Šilumos tiekėjų organizacijos skelbia konkursus, kuriuos laimėję tiekia medieną. Neturime informacijos, kas laimi tuos konkursus.

Lietuvoje yra sukurta apsaugos sistema.  Pasienyje sumontuoti jonizuojančią spinduliuotę aptinkantys vartai. Kiekvienas krovinys, atkeliaujantis į Lietuvą, nesvarbu, ar geležinkelio, ar kelių transportu, yra patikrinamas. Jei aptinkama jonizuojanti spinduliuotė, atliekamas tyrimas ir, jei kiekis neleistinas, tokia mediena negali būti įvežta į Lietuvos teritoriją.

– Skelbiama, kad reikėtų tirti ir medienos kuro atliekas, t. y. pelenus. Ar tai taikytina pramoninėms katilinėms, ar ir pavieniams asmenims?

– Deginant kurą, pelenuose gali susikoncentruoti radionuklidai ir kai kuriais atvejais jie galėtų viršyti nustatytas ribas. Todėl buvo atlikta apklausa, daryti tyrimai apie įmonių sunaudojamos medienos ir susidariusių atliekų kiekius, parengtas naujas teisės aktas. Jame nustatytos leistinos pelenų taršos ribos pagal jų panaudojimo kryptis, pavyzdžiui, statyboms ar žemės ūkiui.

Privatūs asmenys, nors ir visą sezoną šildydami medienos kuru, nesunaudoja tokio kiekio, kaip sunaudoja šilumos tiekėjai, kurie per dieną pelenų pagamina tonas ar dešimtis tonų. Todėl šis teisės aktas ir reikalavimai taikomi šilumos tiekėjams. Jie įpareigoti atlikti tyrimus. Į didžiausias pelenų perdirbimo įmones atiduodami pelenai dažniausiai panaudojami statyboms.

– Ar nuo kuro atlikę pelenai gali būti pavojingi žmonių sveikatai?

– Pelenai nėra pavojingi žmonėms kaip radioaktyvios atliekos. Nė vienas bandinys neviršijo nustatytos ribos statybinių medžiagų panaudojimui. Tik nedidelis bandinių kiekis parodė, kad kai kurie pelenai negali būti naudojami žemės ūkyje. Apsaugos sistema sukurta ir prižiūrima, žmonės nerimauti neturėtų. Kilus abejonėms, ar parduodamų pelenų jonizuojanti spinduliuotė neviršija nustatytos ribos, galima juos parduodančios įmonės prašyti pateikti radiologinio tyrimo išvadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių