Ekspertai: rinką šiemet sudrebino „Bitės“ sandoris

  • Teksto dydis:

Besibaigiantys 2015-ieji metai susijungimų ir įsigijimų (angl. mergers and acquisitions, M&A) sandorių rinkoje nebuvo tokie aktyvūs, kaip tikėtasi, tačiau po paskutinės naujienos apie telekomunikacijų grupės „Bitė“ pardavimą ji gali tapti rekordine.

Analitikų teigimu, lėtesnę nei tikėtasi rinką šių metų pradžioje lėmė Rusijos embargas, krizė Ukrainoje bei netikrumas dėl Graikijos ateities euro zonoje, be to, euro įvedimo efektas nedavė lauktų rezultatų. Didžiausiu aktyvumu sandorių rinkoje išsiskyrė bankininkystės ir draudimo sektoriai, taip pat vyko aktyvi informacinių technologijų bei telekomunikacijų rinkos konsolidacija.

Slopino neapibrėžtumas užsienio rinkose

„Šie metai yra mažiau aktyvūs nei tikėjomės pernai gruodį. Praėjusių metų pabaigoje atrodė, kad bus daugiau optimizmo ir bus didesnė įtaka iš prisijungimo prie euro zonos, vadinamosios euro euforijos, kuri turėjo teigiamą efektą Latvijoje ir Estijoje. Mums tą euforiją sumažino Ukrainos krizė, Rusijos embargas ir situacija su Graikijos išėjimo iš euro zonos rizika. Tvyrojusi įtampa ir netikrumas įtakojo sandorių rinką, sumažino aktyvumą. Tiesa, metų pabaigoje rinka pamažu atsigavo, sandoroių padaugėjo“, - BNS dar prieš paskelbiant apie „Bitės“ sandorį sakė advokatų kontoros „Sorainen“, kuri sandoryje atstovavo „Bitės“ pirkėjai bendrovei „Providence Equity Partners“, vadovaujantis partneris Laimonas Skibarka.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad privataus kapitalo investicijų bendrovė „Mid Europa Partners“ pasaulinei fondų valdymo bendrovei „Providence Equity Partners“ už neskelbiamą sumą parduoda „Bite Finance International“ grupę.

„Šis sandoris ir tokio pasaulinio lygio žaidėjo kaip „Providence Equity“ atėjimas į mūsų regioną yra labai gera žinia visai Baltijos šalių rinkai. Nors sandorio vertė neskelbiama, akivaizdu, kad tai didžiausias įsigijimo sandoris Baltijos šalyse pastaraisiais metais“, - šią savaitę BNS sakė L.Skibarka.

„Sorainen“ partneris Sergejus Butovas pažymi, kad aktyvumą taip pat galėjo lemti gerėjantys įmonių rezultatai ir jų savininkų noras gauti didesnę naudą.

„Verslo vystytojai, savininkai pajuto, kad dabar yra geras metas kilstelėti savo verslą, nes euro įvedimas, bent vartojimo sektoriuje, davė gerą postūmį. Dėl to šiemet nemažai verslų pademonstruos geresnius rezultatus, tai reiškia, kad tuos pelnus reikia parodyti šiemet ar kitąmet, ir tada išėjimas į sandorį leidžia pasiekti geresnę sandorio vertę. Dalis Lietuvos verslo tyčia pristabdė išėjimus, laukia rezultatų, kad galėtų užsitikrinti geresnę vertę“, - BNS sakė S.Butovas.

Vidinių sandorių metai

Investicinės bankininkystės įmonės „Summa Advisers“ vadovaujantis partneris Žygintas Mačėnas mano, kad šiuos metus galima būtų vadinti vidinių sandorių metais.

„2014 metai buvo geri, ir šie metai jau nelabai galėjo pakartoti, nes palyginamoji bazė šiems metams buvo nedėkinga. Pernai rinką išpūtė energetikai, PZU ir „Lietuvos draudimo“ sandoris. 2015 metus geriausiai būtų galima apibūdinti vidinių sandorių metais, nes du didžiausi sandoriai („Teo LT“ ir „Omnitel“ sandoris bei „Lesto“ ir „Lietuvos dujų“ reorganizavimas - BNS) yra vidiniai“, - BNS sakė Ž.Mačėnas.

Anot jo, paskelbus apie „Bitės“ sandorį, šių metų sandorių rinka gali būti rekordinė.

„Kol kas šio sandorio vertė nepaskelbta, bet jei bus panašu į „Omnitel“ sandorį (220 mln. eurų - BNS), tai bendrai gali gautis rekordiniai metai“, - teigė Ž.Mačėnas.

L.Skibarkos teigimu, „Teo LT“ ir „Omnitel“ sandorį bei „Lesto“ ir „Lietuvos dujų“ sujungimą galima laikyti pertvarkymo sandoriais, tačiau jie M&A rinkos statistikoje neatsispindės.

„Teo LT“ sandorio nėra, nes tai yra intragrupinis dalykas, kai tiesiog pakeičiamas valdymas grupėje. Tokių pertvarkymų gali būti labai daug, bet jie nekeičia jėgų išsidėstymo rinkoje. Tai labiau techninis veiksmas, o ne įsigijimo ar susijungimo sandoris“, - aiškino „Sorainen“ partneris S.Butovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių