Ekspertai: neratifikuodama CETA sutarties Lietuva atrodo keistai

  • Teksto dydis:

Seimas delsia ratifikuoti Kanados ir Europos Sąjungos laisvosios prekybos sutartį, esą reikia sulaukti Europos Sąjungos Teisingumo Teismo išvadų, kurių paprašė Belgija. O ir palaukti nieko nekainuoja – prekybai delsimas netrukdo. Ekspertai teigia, kad neratifikuodama sutarties Lietuva atrodo keistai, nes sprendimas motyvuojamas neracionaliais argumentais.

Mažiau muitų ir daugiau galimybių eksportuojančioms įmonėms - taip apie Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartį kalba ekspertai. Jie taip pat tikina, kad daugiausia iš to naudos turės tekstilės, aprangos, baldų, gėrimų ir maisto produktų eksportuotojai.

Sutartis pasirašyta prieš metus, o laikinai taikyti pradėta rugsėjo pabaigoje. Tačiau tam, kad ji įsigaliotų galutinai, reikia, jog visų Europos Sąjungos šalių parlamentai sutartį ratifikuotų. Konkrečiai Lietuvoje – tam turi pritarti Seimas.

Pagal šią sistemą kompanijos turi teisę kreiptis į arbitražą, jeigu mano, kad jų teisės dėl keičiamos valdžios politikos pažeIdžiamos. Būtent dėl šios sistemos Belgija kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą, prašydama įvertinti, ar šis prekybos sutarties aspektas suderinamas su Bendrijos teise.

Daugiau apie tai – Augusto Stankevičiaus reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
CETA - tai vienas iš projektukų, kaip dalį valstybių savarankiškumo perduoti JAV karo korporacijoms. Tada ir pvz Holiwood'as galės paduoti Lietuvą į teismą. JAV teismą.

...

... portretas
Tik jau nereikia mūsų gąsdint - Lietuvai SVARBIAU šalies interesai, o ne kažkoks ESĄ 'keistumas'.

Cha

Cha portretas
Iš pradžių gal paaiškintų tie ekspertai, ar "kompensacijas už negautą pelną" išsidirbinėjantiems stambiesiems rykliams patys mokės, ar vis dėlto Lietuva turės mokėti iš mokesčių mokėtojų pinigų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių