Ekspertai įspėja: „Brexit“ didžiausios neigiamos įtakos turės Lietuvai

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės (JK) pasitraukimas iš Europos Sąjungos didžiausios neigiamos įtakos tarp Rytų Europos valstybių turės Lietuvai, skelbia kredito reitingų agentūra „Standard & Poor’s“.

 Pasak jos, Lietuva būtų labiausiai paveikta dėl didelio šioje šalyje esančių emigrantų skaičiaus.

„Mūsų „Brexit“ žemėlapis rodo, kad Lietuva, Latvija, Vengrija ir Lenkija būtų labiausiai paveiktos, jei JK pasitrauktų iš ES, atsižvelgiant į jų didelę migrantų populiaciją, pinigines perlaidas, prekybinius ryšius ir ES fondų svarbą investicijoms finansuoti“, - rašoma „Standard & Poor’s“ birželio pabaigoje paskelbtame vertinime.

Agentūros skaičiavimu, Jungtinėje Karalystėje gyvena 5,4 proc. Lietuvos gyventojų, jų pinigų perlaidos sudaro 1,2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Standard & Poor’s“ teigimu, Lietuvoje didelę investicijų dalį sudaro ES fondai, tad Jungtinei Karalystei pasitraukus iš Bendrijos, taip sumažinant jos biudžetą, tai skaudžiai atsilieptų ir Lietuvai.

Pinigų perlaidos į Lietuvą iš užsienio šalių pernai siekė apie 1 mlrd. eurų, arba beveik 3 proc. BVP. Vien iš JK pervedama maždaug ketvirtadalis šios sumos.

„Standard & Poor’s“ vertinimu, Lietuva yra pirmoje vietoje pagal „Brexit“ pažeidžiamumą (indeksas - 3,44), Latvija - antra (3,32), Vengrija - trečia (2,28), Lenkija - ketvirta (2,03), Slovakija - penkta (1,69), Estija - šešta (1,63). Mažiausiai pažeidžiama šalis lentelėje yra Rusija (0,01 proc.). Indeksas apskaičiuotas pagal šalių eksporto į JK apimtis, išvykusių dirbti į šalį gyventojų dalį, pinigų perlaidas, ES fondų investicijų svarbą.

Birželio pabaigoje referendume Jungtinės Karalystės rinkėjai pasisakė už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
DJ. Paziuresim,kai dugna desim! Neskubekite su isvadomis. JK jau 43 metus buvo ES ir visai neblogai gyveno. Daug juodu darbu ten nudirba emigrantai. Anglai jau seniai pamirso,kas tai yra juodas sunkus darbas. Oi kaip noreciau,kad is ten vienu metu isvaziuoti didzioji dalis emigrantu ir jiems patiems tektu stoti fabrikuose prie konvejeriu,tik gaila,kad taip neatsitiks. O tai dabar,ypac provincijose,emigrantai bijo vakare iseiti i gatve,ar po darbo grizti namo. Aisku,tokia turtinga salis neprazus be ES,bet ant koju tvirtai atsistos tik gal po kokiu 20-25 metu. Na,ir jaunieji anglai tures ismokti dirbti,o ne tik dziaugtis kitu uz skatikus nudirbtais darbais. Ir viena ir kita puse pajus to Brexit vaisius.

DJ

DJ  portretas
Jus suknisti ekspertai susikiškite savo ekspertizes saite į rūras ! Anglija atvirkščiai tik suklestės po BREXIT be ES korupcinės utopijos !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių