Ekonomistė: laikinieji talonai apsaugojo Lietuvą nuo išgrobstymo

  • Teksto dydis:

Prieš 25-erius metus šalyje atsirado pirmieji lietuviški pinigai po nepriklausomybės atgavimo – laikinieji talonai, dar kitaip žinomi kaip „vagnorkės“. Įvairiais žvėreliais iliustruoti pinigai, anot ekonomistės Rūtos Vainienės, padėjo apsisaugoti nuo šalies išpardavimo.

„Laikinieji talonai, net ir cirkuliavę rinkoje kartu su rubliais, iškart suvaldė rublinę infliaciją. Jie daugiausiai buvo skirti tam, kad nebūtų išpirkta Lietuva. Pavyzdžiui, vieną dieną duoda krūvą rublių, pasiima tavo automobilį, o kitą dieną, valstybei prispausdinus jų kur kas daugiau, šie dėl infliacijos tampa nieko verti“, – teigia R. Vainienė.

Anot ekonomistės, nors valstybei šie pinigai ir turėjo didelę reikšmę, tačiau tai buvo „labiau kaip pažaidimas“, o ne ilgalaikės valiutos įvedimas.

„Labai trūko patirties. Valstybė dar daugelio nebuvo pripažinta ir trūko patirties kažką sukurti. (...) Tai buvo tarpinis sprendimas, o kad iškart nebuvo prieita nuo rublio prie lito, lėmė ir ekonominės priežastys, pavyzdžiui blokada“, – prisiminimais dalinasi ekonomistė.

Daugiau apie pirmuosius lietuviškus pinigus po nepriklausomybės atgavimo – laidoje „Laba diena, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne koks

ne koks portretas
o kiek apvogtu gamyklu kolukiu ir istaigu esant talonams gal rasytoja tai uzmirso ir kas yra valdzioje gal negrobste o tapo milijonieriais tik is talento

kaunietis

kaunietis portretas
Gerb. Rūta šį kartą nusirašete....visiškai. Vagnorkės nesustabdė rublinės infliacios, o ir negalėjo. Tai buvo visiška nesamonė.Rublinius indėlius taup. kasose reikėjo visą laiką indeksuoti ir iš karto pereiti prie lito.Vagnorkės juk buvo beverčiai popieriukai,kaip ir investiciniai čekiai.O tokie "ekonomistai" kaip G.Vagnorius to suprsti negalėjo ir nesuprato.

Safyras

Safyras portretas
Kol gaudavai algą talonais, tai prekė pabrangdavo tiek, kad negalėjai nusipirkti. Politikai su visokio plauko verslininkais , padedant žiniasklaidai sėkmingai išpardavė kolūkių, gamyklų turtą, todėl jie jau apsirūpino visam gyvenimui... Dabar bandoma tarybinius laikus piešti juodom spalvom, tačiau darbo neturėjo tik valkatos, vaikai lankė mokyklas ir nereikėjo reklaminių šūkių, kad žmonės neemigruotų...Dabar net turto deklaracijų nesugeba užpildyti teisingai, "užmršdami" savo nekilnojamą ar kilnojamą turtą įrašyti , vis dejuodami, kad nėra pinigų... Remiamos sporto komandos verslininkų ne iš pelno, bet įsikaičiuojant į paslaugų ar prekės kainą... Bankai tokie vargšai, kad net pelno neduoda, tai kaip jie tada sugeba dirbti... Nejuokinkite žmonių su tokiais "ekonomistais", kurie tik TV ekranuose atrodo protingi, bet ne realiame gyvenime...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių