Ekonomistas: kylančios maisto kainos nesuteikia pagrindo pesimistinėms mintims

Nors daugiau nei trečdaliui lietuvių susirūpinimą kelia kylančios maisto produktų kainos, Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresnysis ekonomistas Paulius Morkūnas sako, kad šios kainos per dešimtmetį padidėjo beveik dvigubai mažiau nei pensijos ir daugiau kaip du kartus mažiau nei vidutinis darbo užmokestis atskaičius mokesčius.

Kaip rašoma pranešime, mažiausias pajamas gaunantys žmonės kainų svyravimus jaučia labiau. Daugiau nei 90 proc. gyventojų mano, kad kainos kyla, tačiau jų padidėjimą gyventojai jaučia skirtingai.

„Mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms kainų pokyčiai yra skausmingesni nei tiems, kurie gauna didesnes pajamas. Duomenys rodo, kad jie didžiąją dalį pajamų išleidžia būtiniausiems produktams, tad natūralu, kad net menkiausias kainų pasikeitimas gali turėti poveikį jų biudžetui“, – sakė ekonomistas.

Pasak jo, dar neseniai apie du trečdalius mažesnes pajamas gaunančių gyventojų grupės visų išlaidų sudarė maistui, elektrai, dujoms, šildymui skirtos išlaidos, o vidutines pajamas gaunančių asmenų – apie pusę visų išlaidų.

Pesimistines nuotaikas lemia ir neišblėsusi skaudi patirtis. 2006-2008 m. vidutinė senatvės pensija padidėjo daugiau nei pusantro karto, panašiai pakilo ir darbo užmokestis, bet, prasidėjus finansų krizei, ekonomikos nuosmukis pastebimai pristabdė pajamų augimą, ir tai užsitęsė apie penkerius metus.

2009-2015 m. vidutinė pensija didėjo lėčiau, o vidutinis darbo užmokestis – panašiu tempu, kaip vidutinės maisto kainos. Tuo metu kai kurie gyventojai, tikėtina, labiau pajautė perkamosios galios sumažėjimą.

„Tikėtina, kad įsiminta neigiama patirtis iki šiol yra išlikusi atmintyje, todėl žmonės labiau pastebi ir akcentuoja kainų kilimą, o ne didėjančias pajamas“, – sakė P. Morkūnas.

Vis dėlto, pasak jo, situacija pastaraisiais metais nesuteikia pagrindo pesimistinėms mintims: tiek vidutinė pensija, tiek ir vidutinis darbo užmokestis didėjo maždaug keturis kartus greičiau nei maisto kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na ...na ka galim pasakyt ...

na  ...na  ka  galim  pasakyt  ... portretas
siam ekonomistuj ,pirmiausiai , manau reikia duot y snuky po to paaiskit uz ka gavo ....antraip jam niekaip nedaeis iki supuliavusiu smegeneliu....

Kęstas

Kęstas portretas
Italijos ministro pirmininko pavaduotojas ir vidaus reikalų ministras Matteo Salvini, kuris įsteigė šeimos ministeriją ir kurio partija iškėlė idėją suteikti žemę šeimoms, laukiančioms trečiojo vaiko, praėjusiais metais pasidalijo jo požiūriu, kai jis sakė: „Šalis, kuri nesugeba gimdyti vaikus yra pasmerkta mirti “." Lietuvoje kurti šeimos ministeriją? Ką jūs, ponai ir ponios, ką jūs... Mes sukūrėmė aplinkos ministeriją ir dabar drąsiai kertame ir išvežame į Kiniją šventąsias protėvių girias... Patys važiuosime į Šveicariją. Leisk lietuviui sukurti ministeriją kokiam nors reikalui - garantuotas to reikalo sunaikinimas. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Rimas

Rimas portretas
Pagal antraste, tai kai kainos kyla, zmones turetu dziugauti... ir vaidinti, kad viskas gereja ...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių