Ekonomistas: dauguma darbuotojų laisvų dienų neišnaudoja efektyviai

Žiemos šventės šiemet padovanojo maksimalų įmanomą „ilgąjį savaitgalį“ - kartu su savaitgaliu buvo net penkios poilsio dienos. Tai - puiki galimybė atgauti jėgas ilsintis sąmoningai. Tačiau jeigu darbuotojas po laisvų dienų į darbą grįžta persivalgęs ar net persigėręs, tai iš tokių atostogų mažai naudos, mano „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Iš darbdavio pusės pirminis atostogų tikslas - kad žmogus grįžtų pailsėjęs ir kupinas jėgų naujiems iššūkiams, naujoms idėjoms ir darbams.

Tačiau būna, kad atsigauti po švenčių bandoma dvi savaites, todėl tas mažas darbo efektyvumas užsitęsia. Taip ir pusė sausio prašvaistoma, kai būtų galima efektyviai dirbti. Žiemą tų darbų ir taip mažiau“, - Eltai sakė Ž. Mauricas.

Tuo metu didelė dalis žmonių, ekonomisto pastebėjimu, žiemos atostogas leidžia namuose, todėl ir pačios atostogos tampa neefektyvios.

„Žmonės neišnaudoja efektyviai tų laisvų dienų poilsiui, net atvirkščiai - grįžta į darbą labiau suirzę, nes lauke tamsu, šalta, viskas brangu, pinigai išleisti“, - sakė ekonomistas.

Pasak ekonomisto, tokios šventės, kai tiek daug žmonių išeina vienu metu atostogų, labai neefektyvios ekonomine prasme pačių žmonių atžvilgiu.

„Tokiu metu labai pabrangsta paslaugos, ypač apgyvendinimo, užsikemša visi paslaugų sektoriaus kanalai. Net jei tai ir yra pasaulinės reikšmės šventė, vykti į užsienį yra labai brangu. Kartais pasitaiko, kad net fiziškai nebebūna, kur apsistoti, o apsistoti viešbutyje naujametę naktį kainuoja kartais net iki 10 kartų daugiau. Net jei ir ilgesniam laikotarpiui išvažiuoja žmonės pasikultūrinti, jie sunkiai gali tai įpirkti, nes tuo pačiu reikia konkuruoti ir su vakarų europiečiais, kurių perkamoji galia yra didesnė“, - Eltai sakė Ž. Mauricas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Eltą informavo, kad visos ES šalys švenčia Kalėdas, tačiau skirtingą dienų skaičių. 3 šalys turi tik vieną šventinę dieną - gruodžio 25 d., 9 šalys - tris šventines dienas, gruodžio 24-26 d., o 16 šalių - dvi šventines dienas, gruodžio 25-26 d.

Lietuvoje šiemet po savaitgalio buvo trys nedarbo dienos - pirmadienis, antradienis ir trečiadienis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka cia aiskinat?

Ka cia aiskinat? portretas
Koks jusu suknistas reikalas kaip “ efektyviai” zmones atostogauja? Gal vienam efektyviai yra amt sofos gulet, o kitam nuo kalnu slidineti? Ne jusu reikalas. O gal ne visi gali sau leisti isvaziuoti? O gal ne visi nori? Koks cia komunizmas aiskinti kaip gyventi? Kada svesti ir ka svesti? Maziau kiskites

Jo...prasideda-

Jo...prasideda- portretas
Dar cia visokie %#*~#%* pradės aiškint kaip atostogaut ir ką namie daryt, “patarėjas” vadinas.

.......

....... portretas
Tai kur leist atostogas jei namie neefektyvu,o kitur brangu? Tekstas grybas neatsakantis i klausima
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių