Ekonomistas apie lietuvių taupymą: Europos Sąjungoje mes tokie vieninteliai

  • Teksto dydis:
Kaip rodo statistika ir apklausos, nepaisant optimizmo burbulo dėl ekonominės situacijos, nemaža dalis lietuvių gyvena tik šia diena ir ateičiai pinigų nekaupia. „Lietuva Europos Sąjungoje yra turbūt vienintelė šalis, kurioje dabar taupymo norma yra neigiama arba artima nuliui. Tai reiškia kad gyventojai nieko neatsideda [ateičiai – LRT.lt]“, – sako ekonomistas Andrius Škarnulis. 

 

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Kestui

>Kestui portretas
Aišku kad dabar įmonėms sunkiau rasti kvalifikuotus darbuotojus.Ir jos jau pasiekė tą ribą kai nelabai turi iš ko rinktis.Bet..Pastebėjote su kokia ružava viltimi yra šnekama apie trečiųjų šalių atvažiuosiančius žmones čia dirbti vietoje išvažiavusių ir išvažiuojačių lietuvių?O girdėjote nuostabią priežastį kodėl pas mus negalima piginti prekių ar kelti atlyginimų?Taigi-DĖL TO KAD LIETUVA MAŽA ŠALIS SU MAŽA RINKA.Tikroji priežastis yra tokia:Lietuvos verslininką nors į gabalus kapok, bet jis tiesiog negali dirbti taip kad iki paskutinio neišspaustų SAU ką gali.O mokėti ar neužlaikyti savo dirbantiesiems normalios algos, tiesiog organiškai neįstengia.

Kęstas

Kęstas portretas
Iš ko siūlote taupyti? Kodėl Lietuvoje dingsta normalios darbo vietos? "Statistikos departamento duomeninis, 2016 metais Lietuvos ūkio darbo našumas krito 1,1% - pirmą kartą po 2009 m. krizės, kai buvo fiksuotas 4,2% našumo susitraukimas."

Kęstas

Kęstas portretas
Paprastai mažos judrios įmonės pirmosios įsisavina naujus, geresnius, labiau produktyvius, darbo būdus. Lietuvoje tai nevyksta. Kodėl? Per pastaruosius Nepriklausomybės metus paklausos Lietuvoje trūkumas (dėl mažų algų) ir todėl gausūs nepanaudoti pajėgumai darbuotojams ir įrangai padaro mažas Lietuvos įmones sočiomis ir nenorinčiomis investuoti į naujus įrengimus, naują programinę įrangą ar naujus būdus daryti dalykus, kurie gali leisti pagaminti daugiau produkcijos per valandą darbo. Bet emigracija iš Lietuvos skuba mums į pagalbą. Dabar, kai įmonėms sunkiau rasti kvalifikuotus darbuotojus, jos neturi kito pasirinkimo, kaip iš naujo apgalvoti, kaip jos stengiasi didinti produktyvumą. Savo ruožtu didesnis produktyvumas padeda lengviau pateisinti aukštesnius atlyginimus, sukuriant savaime sustiprintą didesnį ekonomikos augimą. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių