Ekonomistai skeptiškai žvelgia į pensijų sistemos pertvarką

Vyriausybei pritarus pensijų kaupimo privačiuose fonduose sistemos keitimui, finansų ekspertai pasidalino į II pakopos pensijų fondams pritariančiųjų ir priešininkų stovyklas, tačiau dauguma sutinka, kad sistemos pakeitimai greičiausiai neduos naudos nei pensijų sistemos dalyviams, nei valstybei, rašo „Verslo žinios“.

„Šiuo metu yra laukiama Konstitucinio Teismo sprendimo, ar ankstesni pervedimų į II pakopos pensijų fondų sumažinimai neprieštaravo Konstitucijai. Kol nėra Konstitucinio Teismo sprendimo, keisti visą pensijų reformos modelį turėtų būti tabu, o dabar yra siūlomas naujadaras, kuris pakeičia visą II pakopos pensijų sistemos esmę“, - teigė Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva.

Anot jos, siūlomas neaiškus modelis, kuriame neabejotinai didėtų valstybės vaidmuo perskirstant mokesčius.
Pensijų kaupimo įstatymo projekte numatoma, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo mokėtų papildomą 1 proc. įmoką, o iš valstybės biudžeto gautų papildomą skatinamąją įmoką 1 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Valstybinio socialinio draudimo („Sodros“) įmokos dalis, pervedama į pensijų fondus, būtų 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų.


Šiame straipsnyje: pensijų fondaipensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių