Ekonomistai neguodžia: maistas brangs, ekonomika augs lėčiau

Ekonomistai neguodžia – artimiausiu metu lietuvių gyvenimas gerės nežymiai. Pasak jų, tam įtakos turės ne vidaus politika, ar situacija užsienio rinkose, bet ir artėjantys Seimo rinkimai.

Ekonomikos specialistai, žvelgdami į ateitį, neburia iš kavos tirščių ir sako tiesiai – artimiausiu metu ekonomika augs lėčiau, maistas brangs toliau, o pigesnės naftos tikėtis nelabai verta – jos kainos svyruos, tačiau daug tikrai nekris.

„Pirmąjį pusmetį Lietuvos ekonomika augo panašiai – apie 3 proc. Šiek tiek antrojo ketvirčio rezultatai nuviliantys dėl vienkartinių veiksnių pramonėje, bet tikėtina, kad 2,1 proc. augimas jau buvo pasiektas dugnas ir Lietuvos ekonomika nebelėtės. Šiek tiek spartesnis augimas bus antrąjį  šių metų pusmetį“, – sako „Swedbank“ vyriausiąsias ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Swedbank“ ekonomisto teigimu, traukiantis euro zonos ekonomikai, Baltijos valstybės gamybą ir eksportą didina ir toliau. Tai iš dalies lemia ir padidėjusi konkurencija krizės metais.

„Lietuvos ekonomika šiame kontekste atrodo neblogai. Apskritai Baltijos valstybės, jeigu mes pažiūrėtume, kaip atrodo Baltijos valstybių pramonė, apdirbamoji gamyba, lyginant su 2008 metų sausio mėnesiu, su tuo piko momentu daugumai tų valstybių, yra vienos iš nedaugelio valstybių Europoje, kurių gamybos lygis viršijo tą prieškrizinį lygį“, – sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas.

„Perspektyvos euro zonoje tikrai nėra labai blogos. Artimiausiu metu situacija Europoje išliks sudėtinga, tačiau mūsų gamintojai ir mes drastiškų sukrėtimų trumpuoju laikotarpiu neprognozuojame. Ilguoju laikotarpiu perspektyvos, galbūt labiau neaiškios, bet esam linkę būti optimistais“, – antrina Pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Tačiau, pasak „Swedbank“ analitiko N. Mačiulio, bene sunkiausia padėtis nedarbo srityje. Tam įtakos turi ne tik neaiški euro zonos situacija, bet ir nepavykusi darbdavių ir vadžios diskusija dėl lankstesnių darbo sąlygų bei artėjantys rinkimai. Taip pat ryški grėsmė ekonomikai ir minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimas.

Bene didžiausia Europos ir euro valiutos piktžaizde ekonomistai įvardija Graikiją.

„Didelio neigiamo poveikio mes tiesiogiai nepajusime, bet reikia įvertinti tai, kad tai sukels paniką rinkoje, galbūt ne ilgo laikotarpio. Investuotojų nerimas dėl panašaus pobūdžio ekonomikų – Ispanija, Portugalija – padidės. Aišku, tai sukels įtampą, kurią pajusime ir mes“, – sako „Danske banko“ vyresnioji analitikė Violeta Klyvienė.

Ekonomistų teigimu, Lietuvos situacija tikrai nebloga, nes šalies konkurencingumas yra gerokai padidėjęs, o tai rodo įmonių našumas, gamybos efektyvumas ir augantis eksportas į trečiąsias šalis.


Šiame straipsnyje: ekonomikakrizėtaupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje yra priversti gyventi mūsų vaikai (nekvalifikuoti darbininkai) mūsų tėvai pensininkai ir mes (mažiausias pajamas užsidirbantys). Kad gyventi oriai Lietuvoje ... Rudenį, rinkimuose į seimą reikia atsikratyti visų partinių gaujų, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi. (2012 kovas)

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
Didinant minimalią algą, didinamas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) Anglijoje. Dabar NPD Anglijoje yra apie 2970 litų mėnesio pajamoms. Nuo žmogaus veiklos šių pajamų nėra atskaičiuojamas joks mokestis, net ir valstybiniam socialiniam draudimui. Tai yra žmogaus veiklos (verslo) asmeninė ir privati neliečiamybė šioj šaly. Lietuvoje: NPD = 470 litų, kai mėnesio pajamos yra 850 litų. NPD = 0, jei pajamos yra daugiau nei 3150 litų per mėnesį. NPD visiškai netaikomas socialiniam draudimui. Lietuvoje ir Anglijoj daiktų kainos yra panašios. Taigi ... XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje   portretas
Anglijoje netaikomas PVM maisto produktams ir vaikiškiems drabužiams. Tai yra ... PVM = 0 Anglijos valdžia nedaro biznio šioj vietoj : )
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių