Ekonominė krizė – jau rudenį?

  • Teksto dydis:

Europos centrinis bankas (ECB) planuoja dar du kartus kelti bazinę palūkanų normą. Ta pati tendencija stebima ir JAV. Kas laukia Lietuvos ir pasaulio ekonomikos? Apie tai LNK Info dienoje pasakoja ekonomistas Sigitas Besagirskas.

– Verslas sako, kad gyventojai ir valdžia pernelyg atsipalaidavę ir esą nemato lėtėjimo. Ką dabar iš tikrųjų reikėtų daryti tiek vieniems, tiek kitiems?

– Na, verslas irgi yra nevienalytis. Mes matome tam tikruose sektoriuose lėtėjimą, t. y. pramonėje, mažmeninėje prekyboje, transporte. Aš manau, kad mažiausiai metus mes turėsime recesiją. Galbūt ta recesija užsitęs ir iki dvejų metų, priklausomai koks scenarijus įsigyvendins. Manau, kad reikėtų bandyti pasidaryti pagalvę – verslas turėtų pasitaupyti, pasižiūrėti planą B ir C, nes dauguma verslų gyvena iš skolintų pinigų, o šiandien paskolos tapo mažiau prieinamos ir brangesnės. Valdžia turėtų kuo greičiau įlieti kuo daugiau struktūrinių fondų pinigų, kad mes šitą recesiją galėtume išgyventi kuo švelniau ir kuo greičiau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– O gyventojai ar turėtų pasitaupyti?

– Aš manau, kad reikėtų pasitaupyti, nors iš kitos pusės, kad nedarbas didės kol kas didelės tikimybės nėra. Darbo rinka yra galbūt vienintelė vieta, dėl kurios mes turėtume mažiau nerimauti.

– Tai masinių atleidimų nebus?

– Kol kas, kiek teko su įmonėmis kalbėti, niekas nesiruošia atleisti žmonių. Įmonių logika yra tokia – jeigu šiandien atleisime, po metų–pusantrų vėl prasidės augimas, o žmonių jau nebesurasime. Todėl įmonės tiesiog prisiims tą recesijos naštą sau.

– O ar nebus taip, kad pamatysime didėjančius bankrotus?

– Na, bankrotų skaičius kažkiek ir dabar didėja. Įmonės turi rinktis, arba pabandyti trumpuoju laikotarpiu geriau pagyvent atleidus darbuotojus, ar vis dėlto žiūrėti į ilgalaikę perspektyvą ir išlaikyti darbuotojus. Įmonės renkasi išlaikyti darbuotojus.

Bankrotų skaičius kažkiek ir dabar didėja.

– Kaip jūs manote, kada bus sunkiausia?

– Kadangi Europos centrinis bankas (ECB) dar du kartus planuoja kelti bazinę palūkanų normą, vadinasi, ECB dar labiau spaus ekonomiką, kad ji keliautų link krizės. Iš kitos pusės, matome, kad ir JAV rinkoje tas pats. Federalinė rezervų sistema (FED) irgi didina bazinę palūkanų normą ir antriniai duomenys rodo, kad ir JAV eina link krizės, tai aš manau, kad šių metų trečias–ketvirtas ketvirtis bus labai sunkus, galbūt ir kitų metų pirmas ketvirtis, o vėliau jau žiūrėsime koks scenarijus įsigyvendins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nejuokinkite >>>>>vel DEBILAS islindo kuris svetimus pinigus skaiciujuoja

nejuokinkite

nejuokinkite portretas
paziurekite zmones butus nuomai vis dar perka, paziurekite kaip klerkai gyvena...kiek NT prikaupe ir t.t. kiek kelioniu zmones perka, kavines pilnos, parduotuves net darbo diena luzta nuo klientu...ka cia nusisnekate.

v

v portretas
Nebūtų bankų, nebūtų krizių
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių