Ekologiniai ūkiai: prieš kiekvieną sėją – pasikeitusios taisyklės

Ekologiškai, be chemikalų išauginti maisto produktai vertinami Lietuvoje ir kitose šalyse. Ekologinių ūkių pasėlių plotai Lietuvoje gerokai išsiplėtė ir pernai siekė 220 tūkst. hektarų. Tačiau stokojant lėšų išmokoms už ekologišką ūkininkavimą, Žemės ūkio ministerija pakeitė paramos skirstymo taisykles – ribos tokių ūkių plėtrą, išskyrus auginančių vaisius, uogas ir daržoves.

Ekologinio ūkio šeimininkas iš Panevėžio rajono sako visą ekologiškų žirnių, pupų, grikių ir kviečių derlių jau pardavęs ir netrukus į dirvą bers sėklas. Pasak jo, dvyliktus metus užsiimant ekologiniu ūkiu, kone kasmet keičiamos paramos skirstymo taisyklės

„Tradicija, kad prieš sėją pasikeitė taisyklės, mus labai piktina. Pagrindinis mūsų reikalavimas, kad nestabdytų plėtros tiems, kurių ūkio dalis pernai buvo ekologiška, o dalis – pereinamoji į ekologinį ūkininkavimą“, – sako Panevėžio rajono ekologinio ūkio savininkas Mindaugas Kubilius.

Ūkininkai sako negalintys ramiai pradėti sėjos, nes trūkstant pinigų Žemės ūkio ministerija ribos tokių ūkių plėtrą, o tai reiškia, kad nebus mokamos išmokos už naujus augalininkystės plotus. Nors ūkininkai nemažai investavo, kad pereitų prie ekologijos.

Bus remiami tik ūkiai, plečiantys ekologiškus sodus ir daržus. Pagal naujas taisykles, skatinami ir grikių augintojai. Tokiais pakeitimais nepatenkinti ekologinių ūkių savininkai piketavo prie ministerijos. 

„Kad nori padidinti sodininkų ir daržininkų  plotus, mes nieko prieš. Bet įtraukė grikius – tai kodėl ne rugius ar ką kitą?“ – klausė Rokiškio rajono ūkininkė Dalia Lužienė.

Maždaug  2 tūkst. 800  ekologinių ūkių plotas pernai išsiplėtė penktadaliu – iki  220 tūkst. hektarų. Už ekologišką ūkininkavimą išmokos nemažos – siekia 500 Eur. už hektarą. Šiemet tam prireiks 30 milijonų eurų.

„Pagal pernai patvirtintas taisykles, išmokos turėjo būti išmokėtos iki vasario 1 d. Dabar jau pamiršo – nespėja administruoti. Tos išmokos – už negautas pajamas, nes nenaudojame chemijos, neteršiame aplinkos“, – aiškina Klaipėdos rajono ūkininkas Antanas Lučinskas.

Pasak ministerijos valdininkų, išmokas už ekologinį ūkininkavimą ketinama išmokėti iki gegužės. O dėl naujų Paramos skirstymo taisyklių esą rasta kompromisų, kad lėšų tektų ir vadinamiesiems pereinamojo ūkininkavimo plotams.

„Gauti paramą už ekologijos priemonę galės ir tie ūkininkai, kurie pernai atnešė paraiškas ir gavo, bet jų apimtys negalės būti didesnės, nei buvo pateiktos pernai“, – sako žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Didžioji dalis ekologiškų grūdų, žirnių, pieno eksportuojama. Lietuvos gyventojams, mokykloms itin trūksta ekologiškų obuolių, uogų morkų, kitų daržovių. Tad ministerija ragina plėsti  jų plotus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių