EK rekomenduoja Lietuvai gerinti mokesčių surinkimą, švietimo sistemos kokybę

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) rekomenduoja Lietuvai gerinti mokesčių surinkimą, švietimo sistemos kokybę bei tobulinti mokesčių bei socialinių išmokų sistemą.

Tokias rekomendacijas trečiadienį pateikė EK, remdamasi išsamia Lietuvos ūkio analize ir įvertinusi Lietuvos nacionalines reformų bei stabilumo programas, pranešė EK atstovybė Lietuvoje.

„Siekiant pagerinti Lietuvos biudžeto galimybes imtis veiksmingesnės socialinės politikos bei didinti viešąsias investicijas, Europos Komisija rekomenduoja gerinti mokestinių prievolių vykdymą ir plėsti mokesčių bazę įtraukiant šaltinius, kurie mažiau kenkia ekonomikos augimui“, – rašoma EK atstovybės Lietuvoje pranešime spaudai.

Nors nuo šių metų įsigaliojusi pensijų indeksavimo formulė turėtų užtikrinti pensijų sistemos fiskalinį tvarumą, tačiau Komisija rekomenduoja spręsti pensijų adekvatumo problemą, kuri Lietuvoje yra viena opiausių ES.

Komisijos teigimu, švietimo sistema Lietuvoje nepakankamai atsižvelgia į darbo rinkos poreikius, o nepakankama kvalifikuotos darbo jėgos pasiūla yra vis didesnis iššūkis.

„Atsižvelgiant į dėl nepalankių demografinių tendencijų ir emigracijos sparčiai mažėjantį darbingo amžiaus gyventojų skaičių, investicijos į žmogiškąjį kapitalą per švietimo ir mokymo sistemas tampa vis svarbesnėmis. Todėl Lietuvai rekomenduojama gerinti švietimo sistemos, įskaitant visą gyvenimą trunkantį mokymąsi, kokybę, efektyvumą bei atitiktį darbo rinkos poreikiams“, – teigia EK.

Taip pat pažymima, kad nepaisant besiimamų žingsnių stiprinti socialinę apsaugą, pajamų nelygybė bei skurdas Lietuvoje išlieka vieni didžiausių ES, o mokesčių ir socialinių išmokų sistema yra viena iš silpniausių pagal korekcinę galią.

Dėl šios priežasties Lietuvai rekomenduojama ir toliau tobulinti mokesčių bei socialinių išmokų sistemą, kad ji geriau susidorotų su šiais iššūkiais. EK taip pat rekomenduoja gerinti sveikatos apsaugos sistemą daugiau dėmesio skiriant ligų prevencijai, gerinant gydymo prieinamumą bei kokybę ir skatinant ambulatorinį gydymą.

Lietuvai rekomenduojama labiau skatinti produktyvumo augimą.

„Praeitais metais produktyvumas stipriai paaugo, o jį labiausiai paskatino privačių investicijų didėjimas. Tačiau taip pat svarbu didinti viešųjų investicijų efektyvumą bei gerinti mokslinių tyrimų ir inovacijų politikos koordinavimą, siekiant geriau ir efektyviau naudoti viešąsias priemones, skatinančias mokslo ir verslo bendradarbiavimą šioje srityje“, – teigia EK.

Komisijos rekomendacijas valstybėms narėms dar svarstys ir tvirtins ES Taryba bei Europos Vadovų Taryba. Tuomet valstybės narės turės rekomendacijas įgyvendinti ir įtraukti jas į 2017–2018 metų nacionalinės politikos ir biudžeto planus.

Naujausiomis EK prognozėmis, Lietuvos ekonomika šiemet turėtų siekti 3,1 proc., o kitąmet sulėtėti iki 2,7 procento. Taip pat prognozuojama, kad nedarbo lygis mažės iki 6,8 proc. 2018 metais ir iki 6,7 proc. 2019 metais. Planuojama, kad Lietuvos valdžios sektoriaus balansas išliks perteklinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na o MES siūlom PVM atsisakyt!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių