EK reikalauja „Gazprom“ pagerinti pasiūlymus Lietuvai ir kitoms ES šalims

  • Teksto dydis:

Tyrimą dėl Rusijos dujų koncerno "Gazprom" veiklos Vidurio ir Rytų Europoje atliekanti Europos Komisija pareikalavo, kad koncernas pagerintų savo įsipareigojimų pasiūlymus.

"Mūsų dialogas su "Gazprom" tęsiasi, ir "Gazprom" pirmiausia turės pateikti pagerintą įsipareigojimų pasiūlymą. Taigi, dar teks padirbėti", - agentūrai "Reuters" sakė EK atstovė spaudai, komentuodama "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojo Aleksandro Medvedevo susitikimą su konkurencijos eurokomisare Margrethe Vestager (Margaret Vestager).

Susitikimas įvyko penktadienį Briuselyje.

"Šalys, įvertinę rinkos testavimo rezultatus, pasiekė progreso derybose ir sutarė tęsti šį darbą, siekiant abipusiai priimtino sprendimo", - "Gazprom" pranešimą cituoja agentūra "Interfax".

EK kovą paskelbė "Gazprom" įsipareigojimus, kaip užbaigti prieš daugiau kaip penkerius metus Lietuvos inicijuotą antimonopolinę bylą ir Rusijos įmonė galėtų išvengti didelės baudos.

"Gazprom" pažadėjo, jog šalys galės laisvai prekiauti rusiškomis dujomis, o koncernas jas tieks konkurencinga kaina. Ilgalaikėse dujų sutartyse "Gazprom" žada leisti klientams persiderėti dėl kainos, sudaryti sąlygas dujų mainams.

Šie įsipareigojimai Rusijos dujų gigantui taptų teisiškai privalomi. Jų nesilaikymo atveju Europos Komisija galėtų skirti "Gazprom" baudą, kuri sudarytų iki 10 proc. jo metų apyvartos, ir tokiam sprendimui antimonopolinių taisyklių pažeidimo įrodyti nebereikėtų.

Tačiau kad priimtų galutinį sprendimą, Komisija nutarė išbandyti, kaip šie "Gazprom" pasiūlymai veikia rinkoje, o rusiškų dujų pirkėjams pasiūlė teikti savo pastabas bei pasiūlymus. Į tai įsitraukusios Rytų Europos šalys ragino nenuolaidžiauti "Gazprom".

Tyrimą dėl "Gazprom" piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkoje EK pradėjo 2012 metais Lietuvos iniciatyva.


Šiame straipsnyje: EKGazpromLietuvaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

beretnykai

beretnykai portretas
kodel nepribezdat i gelda? kokie is jusu patriotai?

Algis

Algis portretas
BILAAA-AAAA.... Taigi ka bepasiulyk, vis vien bus blogai. SGD terminalas jau pastatytas, o kaltinti kazka tai reikes. Galu gale isaiskes, kad rusiskos dujos ant vyrykliu virtuvese dega raudona liepsna, kurios viduje matosi auksiniai kujis ir pjautuvas. Vel neitiks! Debilai!

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
NESUPRANTU VIENO,KAS GALI MANO PREKEI NURODYTI KAINĄ.RUSŲ VIETOJE KUBILUI PARDUOČIAU DUJAS NORVEGŲ KAINOM,TOKIOM KUR NORVEGŲ BARŽOS Į TĄ DUJŲ GELDĄ VEŽA.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių