EK pabrėžia: siūlymas ilginti lietuvių pensinį amžių iki 72 metų – mitas

  • Teksto dydis:

Viešojoje erdvėje vis pasklinda informacija esą Europos Komisija (EK) rekomenduoja Lietuvoje ilginti pensinį amžių iki 72 metų. EK atstovybė Lietuvoje dar kartą pabrėžė, jog tokie teiginiai – mitas.

„Nors jau ne kartą paaiškinome, kad Europos Komisija nei siūlo, nei rekomenduoja lietuviams į pensiją išeiti nuo 72 metų, šis mitas vis sugrįžta“, – pažymėjo EK atstovybės Lietuvoje specialistai.

EK aiškino, iš kur atsiranda klaidingos interpretacijos dėl pensinio amžiaus ilginimo.

„Dar 2021 m. sausio mėnesį Europos Komisija publikavo konsultacijų dokumentą – Žaliąją knygą dėl senėjimo. Ja norima atkreipti dėmesį į ES visuomenės senėjimo keliamus iššūkius ir diskutuoti, kaip tiems iššūkiams ruoštis ir kaip į juos reaguoti. Joje yra matematinis paskaičiavimas, kad norint nuo 2020 m. iki 2040 m. išlaikyti tokį patį vyresnių žmonių skaičiaus ir darbingo amžiaus žmonių skaičiaus santykį, tam kad būtų užtikrinamas pensijų adekvatumas ir viešųjų finansų tvarumas, Lietuva (kaip ir Liuksemburgas) turėtų prailginti darbingą amžių iki 72 metų.

Tai – matematiniai skaičiavimai situacijai ir iššūkiui iliustruoti. Ir tik vienas iš teoriškai įmanomų sprendimų pensijų adekvatumui ir viešųjų finansų tvarumui užtikrinti. Kiti – dalyvavimo darbo rinkoje didinimas, darbo našumo augimo skatinimas. Ir dar daugiau kitų“, – aiškino EK atstovybės Lietuvoje ekspertai, vylęsi, jog tai bus paskutinis kartas, kuomet tenka sklaidyti mitus apie pensinį amžių ir gyventojai supras, kad EK niekada neteikė siūlymo ar rekomendacijų ilginti pensijinio amžiaus iki 72 metų, o tik buvo pateikusi matematinius skaičiavimus, kaip spręsti senėjimo Europoje problemą.

EK atstovybė Lietuvoje pažymėjo, kad kiekviena šalis pati sprendžia tokius klausimus ir tik ji gali priimti sprendimus, nuo kada jos piliečiai eis į pensiją.

„Kokią šalies pensijų sistemą kurti, sprendžia Lietuva, o nuspręsti, kiek iš viso truks profesinė karjera – mūsų kaip piliečių teisė“, – nurodė EK atstovybė Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dumu

Dumu portretas
be ugnies nebuna,o meluojama mums jau ketvirta desetka metu! Ir neabejoju,kad jei ne ES,tai bent jau vietiniu LR banditu valdzios - tikrai stengsis taip padaryti! Tik,kyla logiskas klausimas : kas bedirbs,jei neliks vilties i socgarantijas!? Juk net vergai is Rytu klausineja apie galimybes gauti jas! Ismaus kitur ir jie! O tada ir vartojima krachas istiks,ir pasalpu prasytoju bus kas antras! Gales valdzios skolintis jau nebe isvogimui,o pasalpoms!

neišprūsusiems seimūnams

neišprūsusiems seimūnams portretas
pirmiausia reik PRIVERSTI tiesiaja ta žodžio prasme darbingo amžio dykaduonius DIRBTI,o ne mėtyti valstybinius pinigus pašalpoms i kaire ir dešne,tai liks iš ko ir sažininkai dirbusiems išėjusiems i užtarnautą poilsį...

tam --,,,ananistas,,, --kaip sakoma -kada nieko neturi,

tam --,,,ananistas,,, --kaip  sakoma -kada nieko neturi, portretas
tai ir nereikia nieko , atsivesk draugely pedika ...vienas kitam ciulpsit ,vitaminu uzteks , isgyvensit arbatos su melynem uzsigerdami....savam sodo namely, siuksles bedegindami.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių