EK laukia rašto su techniniais sprendimais dėl Ignalinos AE

Europos Komisija pranešė šią savaitę laukianti rašto, kuriame bus išdėstyti sutarti techniniai sprendimai dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektų.

Komentuodama anksčiau skelbtą liepos 17 dienos terminą, Europos Komisija nurodė, kad sprendimą dėl laikinosios panaudoto kuro saugyklos sutarta rasti iki kito Komisijos atstovų atvykimo.

„Šią savaitę Europos Komisija laukia rašto, kuriame bus išdėstyti sutarti techniniai sprendimai. Gavusios raštą, Europos Komisijos tarnybos, palaikydamos ryšius su visais atominės elektrinės uždarymo fondo donorais, išnagrinės, ar sprendimai yra realistiški ir įgyvendintini“, - rašoma komentare, kurį BNS perdavė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

„Dėl konkretaus liepos 17 dienos termino ankstesnio darbo vizito metu buvo sutarta, kad iki kito Europos Komisijos atstovų atvykimo susijusios šalys turėtų rasti tinkamą techninį laikinosios panaudoto kuro saugyklos (B1) sprendimą“, - pranešė Europos Komisija.

Neseniai Europos Komisijos atstovai buvo atvykę darbo vizito į Vilnių Lietuvos energetikos ministro Arvydo Sekmoko kvietimu aptarti IAE uždarymo pažangą.

„Esant konfliktinei situacijai tarp užsakovo ir rangovo, Europos Komisija daug kartų aiškiai nurodė, kad būtina, jog abi pusės – “Nukem„ ir Ignalinos atominė elektrinė – kuo skubiau rastų tinkamą techninį sprendimą“, - teigiama komentare.

Europos Komisija teigia prieš vizitą buvusi informuota, kad Ignalinos atominės elektrinės operatorius ir rangovas „Nukem/GNS“ rado techninį sprendimą ir ruošiasi jį įtvirtinti rašytiniu susitarimu.Europos Komisija taip pat pabrėžė, kad „rangovas “Nukem/GNS„ buvo atrinktas po skaidraus tarptautinio konkurso“.

„Europos Komisija nori matyti aiškią pažangą uždarant atominę elektrinę ir užtikrinant veiksmingą šio proceso valdymą. Lietuvos Vyriausybė ir Europos Komisija siekia to paties tikslo – saugaus ir ekonomiškai pagrįsto elektrinės uždarymo sutartais terminais. Tai aptarta Europos Komisijos ir Lietuvos aukšto lygio atstovų susitikimuose 2011 metų lapkritį. Nepaisant to, dar lieka nemažai techninių bei komercinių klausimų sprendžiant IAE saugaus uždarymo klausimus“, - nurodo Europos Komisija.

Praeitą savaitę Lietuvoje viešėjusi Europos Parlamento delegacija perspėjo, kad iki liepos 17 denos neradus sutarimo dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektų, Europos Sąjunga (ES) gali įšaldyti finansavimą.Lietuva teigia, kad dėl vėlavimo įgyvendinant elektrinės uždarymo projektus atsakomybė taip pat tenka Briuseliui ir generaliniam rangovui - Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovei „Nukem“, kurios partnerė Vokietijos GNS gamina netinkamus ir nesertifikuotus konteinerius.Lietuvos televizijos teigimu, Lietuvos derybininkai, dar prieš išvykstant Europos Parlamento delegacijai, sukirto rankomis su „Nukem“ – pranešama, jog Vyriausybė sutinka, kad konteinerių gamintoja licenciją pateiktų maždaug po pusmečio.

Jų patikimumą dar turėtų įvertinti valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija.ES ir Lietuvos pareigūnai pripažįsta, kad problemos dėl jėgainės uždarymo projektų gali susilpninti Lietuvos pozicijas derantis dėl ES paramos elektrinės uždarymui naujame 2014-2020 metų ES biudžete. Jame Lietuvai Europos Komisija 210 milijonų eurų, Vilnius teigia, kad reikalinga per 700 milijonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių