EK komisaras: dujų kainos turi būti vienodos visose ES šalyse

Europos Sąjungos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris pareiškė, jog iš Rusijos importuojamų gamtinių dujų kainos turėtų būti vienodos visose ES rinkose.

„Vidutiniu laikotarpiu, siekiant integruoti daugiau Europos Sąjungos rinkų, reiškia turėti vienodą kainos raidą visose rinkose. Mano manymu, tai yra būtinybė. Europos Sąjungos šalyse dujų kaina negali būti mažesnė iki 30 proc. nei kitose šalyse“, - regioninėje konferencijoje Vilniuje penktadienį sakė G.Oettingeris, atsakydamas į klausimą, kokių veiksmų Europos Komisijos (EK) turėtų imtis, reaguojant į Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskutinius nurodymus.

V.Putino dekretas numato, kad Rusijos strateginės bendrovės gali derėtis dėl kainų bei teikti svarbią nacionaliniam saugumui informaciją, tik gavusios Rusijos vyriausybės institucijos leidimą.

EK komisaras Vilniuje pabrėžė, kad tiekiant dujas ES šalims, būtina laikytis bendrijos taisyklių, o jei jos pažeidžiamos, reikia ieškoti pokyčių, arba EK turi primti tam tikrus sprendimus.

„Rusijos partneriai supranta mūsų taisykles, tačiau jų visų nepriima. Tai yra skirtinga kultūra. Mums reikia bendresnės išorinės energetikos politikos“, - sakė jis.

Dekretą dėl interesų apsaugos V.Putinas pasirašė po to, kai EK pradėjo tyrimą, ar „Gazprom“ nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdama antimonopolines ES taisykles.

Vienas „Gazprom“ vadovų Aleksejus Mileris antradienį pareiškė, kad dekretas reiškia, jog Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos energetikos bendrovės nebegali derėtis dėl dujų kainų nuolaidų.

Lietuva perka „Gazprom“ dujas, už jas mokėdama brangiausiai Europos Sąjungoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
ir ATLYGINIMAI

Jonas

Jonas portretas
ir pensijos taippat.

gebelsas

gebelsas portretas
siaip tai ispanai ir prancuzai galetu moketi uz dujas daugiau nei lietuviai... motyvas- jiems nereikia sildyti patalpu visa ziema... o musu prekes brangesnes -kadangi sildymo kaina ieina i produkto kaina.... ar ne protingieji kurmiai?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių