EK atnaujino 563 mln. litų europinės paramos mokėjimą Lietuvai

Europos Komisija (EK) ketvirtadienį nutarė atnaujinti šių metų vasarį sustabdytą daugiau nei 0,5 mlrd. litų europinės paramos išmokėjimą Lietuvai.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad laikinai sustabdyti mokėjimai nesutrikdė projektų įgyvendinimo, tačiau tai buvo rimtas signalas, kad valstybės institucijos turi geriau bendradarbiauti.

„Gegužės 10 dieną Europos Komisija išsiuntė laišką Lietuvos institucijoms, kuriame patvirtino, kad Lietuva ėmėsi reikiamų veiksmų, kad būtų patenkintos EK nustatytos sąlygos mokėjimams atnaujinti. EK išmokės Lietuvai 163 mln. eurų pagal pateiktus mokėjimų prašymus. Mokėjimai Lietuvai buvo laikinai sustabdyti šių metų vasario 10 dieną“, - BNS pranešė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje spaudos skyriaus vadovas Giedrius Siudikas.

EK šių metų vasarį, nustačius pažeidimų, 2010 metais panaudojant maždaug 26 mln. litų iš 2,8 mlrd. litų paramos, laikinai sustabdė paramos Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų projektams išmokėjimą.

Nebuvo apmokėtas paskutinis pernai gruodį pateiktas Lietuvos prašymas dėl 163 mln. eurų (562,8 mln. litų).I.Šimonytė sako, kad laikinas ES lėšų išmokėjimų sustabdymas nesutrikdė projektų įgyvendinimo – jie buvo finansuojami valstybės biudžeto lėšomis.

„Tačiau tai buvo rimtas signalas, kad visos ES paramą administruojančios institucijos turi glaudžiau bendradarbiauti, o kilus įtarimams dėl galimų projektų neatitikimų, operatyviai ir iki galo juos išsiaiškinti. Į klausimus, dėl kurių buvo atidėtas ES lėšų mokėjimas, buvo galima atsakyti ir tuo metu, kai Valstybės kontrolė dar tik rengė ataskaitą – taip būtume išvengę įvykusio nesusipratimo“, - pranešime spaudai sakė finansų ministrė.

Valstybės kontrolė pastabų turėjo dėl Aplinkos, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijų administruojamų projektų.Anot Finansų ministerijos, įgyvendinus rekomendacijas, iš projektų vykdytojų bus susigrąžinta apie 4,6 mln. litų netinkamų EK-jai deklaruoti lėšų.

Audito ataskaitoje Valstybės kontrolė buvo pateikusi pastebėjimus dėl 5,6 mln. litų, kurie galėjo būti susiję su galbūt netinkamai projektų vykdytojų atliktomis projektų įgyvendinimo procedūromis. Susigrąžintos lėšos bus panaudotos kitiems projektams finansuoti.Europos Komisija teigė, jog laikydamasi aukštų finansų audito ir kontrolės standartų ji nusprendė laikinai sustabdyti mokėjimus tam tikroms programoms Lietuvoje, nes klaidų jose lygis – 4,4 proc., o tai daugiau už leidžiamą 2 proc. lygį.

Finansų ministerija teigia, kad pakartotinai patikrinus visus projektus, kuriuose nustatyti galimi neatitikimai, klaidų lygis sumažėjo beveik 3 kartus - nuo 1,93 proc. iki 0,683 proc . visų 2010 metais deklaruotų išlaidų (beveik 3 mlrd. litų).I.Šimonytė šiemet balandį teigė, kad Europos Komisija pasinaudojo „nevisiškai“ aprašytomis procedūromis - taip ji esą bando išspręsti savo mokėjimo problemas ir šiek tiek atitolinti mokėjimus Lietuvai.

EK atstovai tai paneigė. Jų nuomone, tokie ministrės teiginiai yra klaidinantys ir neteisingi.EK paprašė Lietuvos pateikti informaciją apie veiksmus padėčiai ištaisyti ir tokią informaciją gavo - naujausia informacija gauta balandžio 12 dieną.Dauguma Valstybės kontrolės įvardintų galimų neatitikimų buvo siejama su viešaisiais pirkimais, pavyzdžiui, netinkamai parinkti pirkimo būdai, per aukšti kvalifikacijos reikalavimus, netinkami pasiūlymų pateikimo terminai, nenurodyta interneto svetainė, kur galima susipažinti su visais pirkimo dokumentais, adresai ar per daug išsamūs reikalavimai pirkimo objektui, teigia Finansų ministerija.

Anot jos, net ir tais atvejais, kai išlaidos pripažįstamos netinkamomis finansuoti ES lėšomis, tai dar nereiškia, kad jos susijusios su neteisėta veikla ar procedūrų pažeidimais. Dažnai tai yra papildomi projekto darbai arba išlaidos, kurios negali būti finansuojamos ES lėšomis, bet yra būtinos, pavyzdžiui, įgyvendinant transporto projektus, pakelės drenažas yra būtinas, tačiau jis nebuvo numatytas kaip tinkama finansuoti iš ES fondų lėšų. Minėtas išlaidas projektų vykdytojai turėjo finansuoti nuosavomis lėšomis.


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių