EK: apie 26 mln. litų paramos bus panaudota kitiems projektams

Europos Komisija (EK) oficialiai patvirtino valstybės auditorių nuomonę dėl europinės paramos panaudojimo Lietuvoje pažeidimų 2010-aisiais. Auditoriams nustačius pažeidimų panaudojant maždaug 26 mln. litų paramos, šie pinigai galės būti panaudoti kitiems projektams.

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės patarėja Rasa Jakilaitienė BNS patvirtino, kad Europos Komisijai, kuri dėl minėtų pažeidimų vasarį laikinai sustabdė paramos išmokėjimą, jau yra išsiųstas laiškas ir bus laukiama sprendimo dėl jos atnaujinimo.

Finansų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad išsiuntė Europos Komisijai papildomą informaciją, kurios buvo prašyta atsižvelgiant į Valstybės kontrolės išvadas. Tikimasi, kad EK netrukus išnagrinės mokėjimo prašymą.

Valstybės kontrolės 8-ojo audito departamento direktorius Arūnas Dulkys BNS sakė, jog pažeidimus nustačius Valstybės kontrolei, Europos Sąjungos parama lieka šalyje ir ji bus skirta kitiems projektams.
„Valstybės kontrolės išvados lemia ir EK nuomonę. Vienas didžiausių poveikių yra viešumas, nes ataskaita skelbiama viešai, ją visi mato. Kitose šalyse yra garbės reikalas kuo greičiau pasitaisyti pagal auditorių rekomendacijas. Jeigu pažeidimus būtų radę Europos Komisijos auditoriai, su pažeidimais panaudotos lėšos nebūtų likusios šalyje, jos būtų iškeliavusios. Kadangi sistema tvarkosi pati, pinigai galės būti skirti kitiems projektams Lietuvoje“, - BNS sakė A.Dulkys.

EK patikrino Valstybės kontrolės atlikto 2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos audito ataskaitą ir išvadą, pranešė Valstybės kontrolė. Buvo vertinta, ar 2010 metais EK deklaruotos paramos lėšos panaudotos teisėtai. Valstybės kontrolė gavo iš EK patvirtinimo laišką, kad auditorių ataskaita yra priimama.

2010 metais Lietuva EK deklaravo 2,8 mlrd. litų išlaidų. Iš jų Valstybės kontrolė statistinės atrankos būdu atsirinko ir patikrino 94 mokėjimų prašymus ir nustatė 5,6 mln. litų neteisingai išleistų pinigų, o kartu su kitais panašiais projektais bendra suma siekė 26 mln. litų.

Valstybės kontrolės išvadoje nurodoma, kad klaidų lygis sudaro 1,93 proc., o dalis nustatytų atvejų į skaičiavimus nebuvo įtraukiami, nes jų poveikis pasireikštų tik tuomet, jei nebūtų imtasi priemonių klaidoms ištaisyti.

Anot išvados, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl 37 projektų, finansuojamų iš 2007-2013 metų ES struktūrinės paramos.

Valstybės kontrolė nustatė, kad 2010 metais trūko viešųjų pirkimų kontrolės. Be to, dar buvo neįgyvendinta ir apie 20 proc. ataskaitose už 2008 ir 2009 metų laikotarpį pateiktų ir vis dar aktualių auditorių rekomendacijų.
Kontrolierių išvadose kalbama apie Aplinkos, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijų administruojamus projektus.

EK šiemet atidėjo svarstymą dėl pernai gruodį pateikto Lietuvos prašymo dėl bendros 163 mln. eurų (562,8 mln. litų) vertės mokėjimų Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų lėšomis finansuojamiems projektams. Europos Komisija laukia papildomų detalesnių Lietuvos paaiškinimų dėl 2010 metais galbūt neteisingai suteiktos paramos.

Europos Komisija mokėjimus turėtų atnaujinti iš karto gavusi atsakymus iš Finansų ministerijos.


Šiame straipsnyje: EKES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių