Ūkio ministras E. Gustas: su IBM išsiskiriame taikiai

  • Teksto dydis:

Ūkio ministras Evaldas Gustas sako, kad Lietuva bendradarbiavimą su JAV technologijų milžine IBM nutraukia taikiai.

Ministras interviu "Verslo žinioms" pareiškė apgailestaujantis, kad nepavyko tęsti darbo su IBM.

"Ši istorija turi ir pliusų, ir minusų. Negerai, kad praradome tokį gal ne tiek pinigine, kiek intelektine prasme stambų, pasaulyje gerai žinomą investuotoją. Gaila, kad valstybė nesugebėjo to proceso suvaldyti", - sakė E.Gustas.

"Bet yra ir teigiamų pusių. Pasižiūrėkime, kaip su IBM išsiskiriame - tarpusavio susitarimu, be jokių pykčių, gražiuoju. Vadinasi, Lietuva moka bendrauti verslo srityje, net ir nesėkmės atveju", - pridūrė ministras.

Lietuvai neužtikrinus mokslinės tyrimų veiklos finansavimo ir Vyriausybei nutarus nutraukti bendradarbiavimą su IBM, Lietuvoje įkurtam moksliniam centrui inicijuojamas bankrotas. Vyriausybė liepos pradžioje pritarė sutarties su IBM nutraukimui ir bankroto bylos inicijavimui. Be to, ūkio ministras E.Gustas tuomet pranešė, kad kreiptasi į prokuratūrą dėl Lietuvos tyrimų centro (LTC) steigimo sutarties, kurioje buvo numatyti dideli Lietuvos įsipareigojimai.

Anot ministro, bendradarbiavimui su IBM įsteigtas LTC yra nemokus, jo skola siekia 18 mln. litų.

Steigiant LTC, planuota, kad centras ir IBM lygiomis teisėmis naudosis mokslinių tyrimų rezultatais, Lietuvos mokslininkai turės galimybę dirbti IBM laboratorijose Ciuriche ir Haifoje.

2010-ųjų rugsėjį Vyriausybei ir IBM pasirašius sutartį dėl centro steigimo, IBM per penkerius metus už patentavimą ir konsultacijas planuota sumokėti apie 130 mln. litų. Centrui buvo žadama kasmet skirti po 40 mln. litų, arba 200 mln. litų per penkerius metus.

2011 metų birželį Ūkio ministerija bendrovei LTC numatė skirti 39 mln. litų ES paramos, tačiau jos mokėjimas įstrigo, o pati bendrovė veiklos nevykdė. Lietuvos verslo paramos agentūra 2011 metais atsisakė patvirtinti milijoninius mokėjimus įmonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimelis

klausimelis portretas
Cia kartais ne ta pati kompanija, kuriai Kubiliaus vyriausybe sukiso milijonus, kas si atsirastu Vilniuje pagal "Mazeikiu naftos" scenariju?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių