ECB tapo per daug galingas, sako Vokietijos vyriausybės patarėja

  • Teksto dydis:

Europos centrinis bankas (ECB) tapo per daug galingas, nes politikai jam suteikia vis svarbesnį politinį vaidmenį, sekmadienį interviu vienam Vokietijos laikraščiui pareiškė Vokietijos vyriausybės patarėja ekonomikos klausimais.

„ECB įgijo didžiulės galios, nors jam nėra taikoma jokia parlamentinė kontrolė. Manau, kad tai yra blogai“, – laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ sakė Isabelė Schnabel (Izabelė Šnabel).

Perklausta, ar ECB tapo per daug galingas, ji atsakė: „Manau, kad taip.“ ECB „darosi politiškesnis, nes politikai dažnai nesiėmė veiksmų ir todėl privertė tai daryti ECB“, sakė ekonomistė.

„ECB tapo savotiška politine institucija. Labai svarbu, kad mes nutoltume nuo to“, – pabrėžė ji.

Patarėja priklauso Vokietijos vyriausybė ekonomikos ekspertų grupei, kuri iki 2014 metų birželio, kai prie jos prisijungė I. Schnabel, buvo vadinama „penkiais išminčiais“. Tačiau I. Schnabel gina ECB, kuris yra kritikuojamas Vokietijoje dėl savo itin žemų palūkanų normų politikos.

„Žemos palūkanų normos, pirmiausia, yra finansų krizės pasekmė. Ir ECB yra ne vienintelė institucija, daranti įtaką palūkanoms“, – sakė ji, atkreipdama dėmesį į ilgalaikes makroekonomines tendencijas, tokias kaip populiacijos senėjimas.

Vokietijos politikai neseniai pažėrė kritikos ECB dėl jo nustatytų istoriškai žemų palūkanų normų, kurios, jų teigimu, kenkia Vokietijos žmonėms ir bankų pelningumui. „Kol ECB veikia savo kompetencijos ribose, politikai neturėtų kištis, – mano I.Schnabel. – Man nerimą kelia tai, kad šios kritikos tikslas yra dar labiau politizuoti ECB. Raginimai suteikti Vokietijai daugiau balso teisių Valdančiojoje taryboje ir stiprinti tiesioginę įtaką ECB yra prasta kryptis.“

„Mums reikia nepriklausomo centrinio banko“, - sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
ECB kasdien į rinką išmeta po maždaug 2 milijardus eurų !!! Niekuo nepadengtų eurų. Jeigu to nedarytuES ekonomika net pusės metu neišgyventu. Nebūtu iš ko nei pensijų, nei pašalpų, nei atlyginimų biudžetininkams mokėti. Valstybių, savivaldybių skolos pasiekusios astronominius dydžius. Geriausiai šiandien gyvena tos valstybės, kurių skolos didžiausios: D. Britanija, Vokietija, Prancūzija, Švedija, Norvegija, Italija, Ispanija, Airija. Šaipomasi tik iš Graikijos, bet ji jokia neišskirtinė. Tiesiog surastas "bjaurusis ančiukas" ir jis linksniuojamas, o kitos lygiai taip pat prasiskolinusios ir skolinasi toliau. Kas laukia ES ekonomikos niekas nežino. Politikai prieš rinkimus tradiciškai žada dar geresnį gyvenimą, net algas po 1250 eurų "ant nosies". Debilizmas, bet daug žmonių tuo tyki.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių