Dulkių siurblys išsimokėtinai gali užkirsti kelią gauti paskolą?

Jei lizingu esate įsigiję telefoną, dulkių siurblį, televizorių ar dar keletą daiktų, tai greičiausiai jums neužkirs kelio gauti, pavyzdžiui, būsto paskolą, tačiau kreditoriams įtarimų sukelti galite.

Taip LRT.lt sako „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė. Tačiau tiek ji, tiek SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis pabrėžia, kad svarbiausia laiku vykdyti visus turimus finansinius įsipareigojimus.

Pasak LRT.lt kalbintų ekonomistų, didžiausią įtaką žmogaus kredito istorijai, kurią vertina paskolos davėjas, yra finansinių įsipareigojimų vykdymas laiku. Todėl ne taip svarbu, kiek tų finansinių įsipareigojimų turite.

Kai žmogus turi daug įsipareigojimų skirtingiems dalykams ir mažoms sumoms, gali kilti klausimų, kodėl taip yra, ar nepavyksta tų nedidelių sumų susitaupyti ir ar tikrai žmogus savo finansus valdo atsakingai, vartoja pamatuotai.

„Asmens kredito istorija yra vienas iš kredito rizikos rodiklių, suteikiantis informacijos apie asmens finansinę discipliną, todėl, norint išlaikyti gerą kredito istoriją, visuomet svarbu laikytis prisiimtų finansinių įsipareigojimų. Anksčiau asmens lizingu ar su paskola įsigyti daiktai, jei įsipareigojimai vykdomi laiku ir tinkamai, rodo asmens finansinę discipliną ir prisideda prie geros kredito istorijos.

Jei bankas turi informacijos apie asmens vėlavimą mokėti paskolų įmokas, mokesčius už komunalines ar kitas paslaugas, ankstesnių įsipareigojimų nevykdymą, ypač jei toks elgesys yra pasikartojantis, ne vienkartinis, tai turi įtakos vertinant jo kredito riziką“, – aiškina V. Žagūnis.

Savo ruožtu O. Bložienė pažymi, kad, nors daugybė finansinių įsipareigojimų, tarp kurių – ne viena prekė, įsigyta lizingu, kojos gauti paskolą greičiausiai nepakiš, klausimų kredito davėjui sukelti gali.

„Be abejo, kai žmogus turi daug įsipareigojimų skirtingiems dalykams ir mažoms sumoms, gali kilti klausimų, kodėl taip yra, ar nepavyksta tų nedidelių sumų susitaupyti ir ar tikrai žmogus savo finansus valdo atsakingai, vartoja pamatuotai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių