Dujų operatoriai kreipėsi į EK dėl dujotiekio finansavimo pratęsimo

  • Teksto dydis:

Lietuvos dujų perdavimo operatorė "Amber Grid" ir Lenkijos operatorė "Gaz-System" kreipėsi į Europos Komisijos (EK) Inovacijų ir tinklų vykdomąją agentūrą (INEA), kad ši pratęstų iki 2021-ųjų atidėto bendro valstybių dujotiekio projekto (GIPL) finansavimo sutartį.

"Amber Grid" atstovė Vytautė Šmaižytė BNS teigė, kad prašymą Lenkijos bendrovė pateikė penktadienį.

"Šiandien (penktadienį -BNS) gavome informaciją, kad jau pateiktas prašymas INEA", - BNS sakė V.Šmaižytė.

Ji teigė negalinti tiksliai pasakyti, kiek laiko INEA spręs dėl finansavimo sutarties pratęsimo, tačiau teigė, jog tai gali užsitęsti iki mėnesio.

Lietuvos vyriausybei rugsėjo pabaigoje 2,5 metų - iki 2021-ųjų - atidėjus GIPL įgyvendinimo pabaigą, "Amber Grid"spalį nutraukė jau paskelbtus dujotiekio statybos ir vamzdžių pirkimo konkursus.

V.Šmaižytė anksčiau BNS teigė, kad sprendimus dėl naujų konkursų bendrovė priims po to, kai INEA pritars dujotiekio finansavimo sutarties pakeitimui.

"Amber Grid" ir "Gaz-System" sutartis su INEA dėl parengiamųjų ir statybos darbų finansavimo pasirašė 2015 metais. Pagal ją projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai - iki 55 mln. eurų, o dar 27,5 mln. eurų - kompensuoti Lenkijai.

Lenkija rugsėjo pradžioje pareiškė ketinanti dėl aplinkosaugos reikalavimų keisti dujotiekio trasą ir ją tiesti iki kitos kompresorių stoties Holovčyce, netoli Baltarusijos sienos - pastaroji nuo Rembelščyznos, iki kurios buvo planuota ankstesnė trasa, nutolusi apie 150 kilometrų ir yra arčiau Lietuvos.

Neoficialiomis BNS žiniomis, dėl tokio Lenkijos sprendimo dujotiekio statybos kaštai Lenkijoje galėtų sumažėti iki 30 procentų.

Anksčiau skaičiuota, kad bendra  vertė - 558 mln. eurų, investicijos Lietuvoje - 136 mln. eurų, iš jų 55 mln. eurų - ES parama bendrovei "Amber Grid". Dar 27,5 mln. eurų ES paramos skirta kompensuoti Lenkijai, o bendra Lietuvos kompensacijos suma siekia 55 mln. eurų. Tikimasi, kad ši galėtų mažėti, mažėjant projekto Lenkijoje išlaidoms. Investicijos Lenkijoje yra vertinamos 422 mln. eurų, iš jų 295,4 mln. eurų - ES parama.

Dujotiekio ilgis - 522 kilometrų, iš jų 165 kilometrai - Lietuvos teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių