Dujų kainos laikosi aukštos: ar verta laukti geresnių laikų?

Stipresnio dujų kainų mažėjimo Europoje galima tikėtis balandžio viduryje, kai atšils orai ir mažės gamtinių dujų poreikis elektros gamybos bei šildymo sektoriuje, tačiau kol kas jos laikosi aukštame lygyje. Taip LRT.lt sako LITGAS analitikė Viktorija Ditmonaitė. Tačiau įtakos dujų kainoms turi ir naftos kainos, o šios pastaruoju metu kyla.

Praėjusią savaitę Vakarų Europos dujų biržose balandžio mėnesio gamtinių dujų kainos laikėsi gana aukštame lygyje – 18–19 Eur/MWh. Kaip pažymi V. Ditmonaitė, pernai panašiu metu balandžio mėnesio kainos siekė 15–16 Eur/MWh.

„Trumpalaikiai kainų šuoliai paprastai neturi žymesnės įtakos galutinėms kainoms (kuriose dujų kaina yra viena iš dedamųjų greta dujų perdavimo, skirstymo ir kitų infrastruktūrinių dedamųjų), nustatomoms pusmečiui, vertinant gerokai ilgesnio laikotarpio dujų kainas rinkose.

Kaip ir minėta, pastarieji žiemos pabaigos ir kovo mėnesio kainų ūgtelėjimai yra sietini su žemesnėmis, nei įprasta, temperatūromis. Kadangi šis faktorius yra laikinas, tai dujų kainos per tam tikrą laiką turėtų grįžti prie įprastinių sezoninių vidurkių“, – aiškina LITGAS analitikė.

Pasak pašnekovės, stipresnio kainų mažėjimo Europoje galima tikėtis balandžio viduryje, kai atšils orai ir mažės gamtinių dujų poreikis elektros gamybos bei šildymo sektoriuje.

„Taip pat turėtų pradėti augti suskystintų gamtinių dujų (SGD) pasiūla Atlanto vandenyne ir tai mažins kainas. Nuo balandžio mėnesio Azijoje, kuri už dujas paprastai moka brangiau nei Europa, SGD paklausa krenta, todėl daugiau krovinių siūloma Atlanto vandenyne“, – pažymi V. Ditmonaitė.

Kaip pastebi pašnekovė, oro temperatūra įtakos dujų kainoms turi ne tik šaltuoju, bet ir šiltuoju laikotarpiu, mat pietinėse šalyse dėl aukštesnių temperatūrų kyla elektros energijos, naudojamos vėsinimui, paklausa. Tuo pačiu auga dujų kainos, ypač SGD, kurios gali būti nesunkiai nukreipiamos ten, kur yra didesnė jų paklausa ir kainos.

Kainos veikia ir dujų sektorių

Tačiau oro temperatūra toli gražu nėra vienintelis veiksnys, lemiantis dujų kainas. Jas veikia ir naftos kainos, sako V. Ditmonaitė, nes pasaulyje ir Europoje dar yra nemažai sutarčių, kuriose dujų kaina susieta su naftos kainomis. Pastarosios auga jau nuo 2017-ųjų liepos, naftą išgaunančioms šalims (OPEC) susitarus mažinti gavybą. Per metus naftos kaina biržoje paaugo 32,25 proc.

„Kainai taip pat įtakos turi dujų pasiūlos (vietinė dujų gavyba, dujotiekiais tiekiamų dujų bei SGD pasiūla) ir paklausos balansas, gamtinių dujų atsargų lygis požeminėse saugyklose, kitų kuro ir energijos rūšių pasiūla bei kainos.

Pavyzdžiui, dujų kainos Europoje priklauso ir nuo anglies kainų, nes anglis dar daug kur naudojama elektros energijai gaminti. Todėl kylant anglies kainai, didėja ir dujų kaina. Taip pat, esant ribotiems branduolinės energijos bei hidroenergijos resursams (dėl remontų, esant sausiems orams), didėja dujų paklausa, o įkandin ir jų kainos“, – aiškina pašnekovė.


Šiame straipsnyje: Dujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kainos kilo kainos kils.Seniai viskas aisku.

...

... portretas
JAV skalūninės dujos ir prastos, ir pasiutusiai brangios, bet juk - svarbu 'runkeliui' kad ne iš rusų... visoj Europoj daugiau tokių DURNIŲ nėra.

po seno konservuoto pirdziaus

po  seno konservuoto pirdziaus  portretas
sukio --,,,Ivano neprileisiu prie krano,,,, kainos soktelejo y kosmines aukstumas ,,, stai jei po siai dienai butu veikes ,,,druzbos,,, naftotekis, jei nebutu nufifine konservalyberastiniai degeneratai mazeikiu nafta ir dar 200 milijonu primokeje ---siandien dujos ir nafrtos produktu kaina butu zymiai mazesne nei kad europoje ,o duju kaina atsimoketu uz naftotiekio tranzita t.y dykai....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių