Dujų kaina gyventojams nuo kitų metų nesikeis

  • Teksto dydis:

Gyventojams ir kitiems buitiniams vartotojams dujų kainos nuo sausio nesikeis - dujų prekybos bendrovė "Lietuvos dujų tiekimas" (LDT) pirmąjį 2016 metų pusmetį siūlo išlaikyti dabartines kainas.

Tokios kainos galios, jei Kainų komisija iki lapkričio pabaigos jas suderins ir paskelbs, pranešė LDT.

Bendrovės teigimu, kitais metais didėsiančių SGD terminalo išlaikymo sąnaudų gyventojai nepajus, nes įmonė ir toliau taikys papildomą kainos nuolaidą, kuri pritaikyta, pernai gegužę "Gazprom" sumažinus Lietuvai tiekiamų dujų kaina 21 proc.

"Jeigu neįvyks reikšmingų pokyčių tarptautinėse energijos produktų rinkose, manome, kad šį kainų lygį galėsime išlaikyti ir antrąjį 2016 metų pusmetį. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie naudoja dujas būsto šildymui", - pranešime sakė LDT generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

Dujas vartojantieji tik maisto ruošai, už vieną kubą dujų nuo sausio ir toliau mokėtų 0,66 euro, šildantieji būstą - 0,42 euro, o per metus suvartojantieji daugiau kaip 20 tūkst. kubų - 0,41 euro.

Pastovioji tarifo dalis taip pat nesikeistų: turintieji dujines virykles kas mėnesį mokėtų 0,56 euro, o šildantys būstą - 3,99 euro.

Šiemet gegužę Kainų komisija nusprendė, kad gyventojai už dujas penktadaliu mažiau mokės metais ilgiau nei buvo numatyta anksčiau - iki 2017-ųjų liepos. Maždaug 20 proc. nuolaida vartotojams buvo pritaikyta nuo 2014-ųjų vidurio, kai "Gazprom" suteikė kainos nuolaidą už 2013-2015 metais Lietuvai tiekiamas dujas.

Bendra nuolaidos gyventojams ir įmonėms suma yra 93,2 mln. eurų, iš jos vien gyventojams - 11,8 mln. eurų, o verslo klientams - 81,4 mln. eurų. Bendrovė planuoja, kad iki šių metų pabaigos bus likę atitinkamai apie 7,5 mln. ir apie 40 mln. eurų, BNS pranešė "Lietuvos energija".

Likusios permokos sumos buitiniams vartotojams turėtų pakakti 2016 metams, o jei naftos produktai labai nebrangs ir dujų transportavimo kaštai 2016-2017 metais išliks panašaus lygio, dalis nuolaidos persikeltų į 2017 metų pirmąjį pusmetį.

"Lietuvos dujų tiekimas" turi daugiau kaip 560 tūkst. vartotojų, kurių didžiąją dalį sudaro gyventojai.


Šiame straipsnyje: Dujosdujų kainaKainų komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių