Dujos rudenį gali brangti 4 procentais

Lietuvos Vyriausybės ir Rusijos koncerno „Gazprom“ deryboms ir vėl pasibaigus be rezultatų, šių metų spalį 1 tūkst. kubinių metrų dujų Lietuvai gali kainuoti 500 JAV dolerių.

Dienraštis „Verslo žinios“ rašo, jog gamtinių dujų kainas ateinančio šildymo sezono pradžioje lems dabartinės naftos ir jos produktų - mazuto bei gazolio - kainos pasaulio rinkose.

„Pastebime, kad mazuto ir gazolio kainos rinkose nusistovėjo ir paskutinius 8 mėnesius iš esmės nesikeičia. Tačiau kadangi energijos išteklius perkame už JAV dolerius, mažėjant euro kursui JAVdolerio atžvilgiu, šių metų spalį dujos, mūsų vertinimu, gali pabrangti 4 procentais“, - teigė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis.Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sako atsargiai vertinantis Lietuvos galimybes dar šiemet iš „Gazprom“ įsigyti gamtinių dujų su nuolaida.

„Aš neatmesčiau ir tokios galimybės, tačiau prieš rinkimus nieko negali prognozuoti“, - į klausimą, ar iki kito šildymo sezono pradžios galima tikėtis, kad Lietuvos Vyriausybė ir „Gazprom“ pasieks susitarimą dėl palankesnių dujų kainų, atsakė A.Kubilius.„Gazprom“ atstovai sako girdėję užuominų, esą jau nuo liepos 1 dienos rusų dujų monopolijos parduodamų dujų kaina gali būti mažesnė ir panašesnė į „latviškąją“.

Neoficialiais duomenimis, „Gazprom“ šiuo metu iš Lietuvos pusės laukia konkretaus bendrovės „Lietuvos dujos“ išskaidymo modelio, tačiau esą mūsų šalis jį pateikti delsia.

Neoficialiomis žiniomis, derybose su „Gazprom“ Lietuva siekia, kad biokuro, kuris šiuo metu šalyje kainuoja veik dvigubai pigiau už dujas, veiksnys būtų įtrauktas į „Gazprom“ parduodamų dujų kainodaros formulę.2011 metų ketvirtąjį ketvirtį licencijuoti Lietuvos dujų tiekėjai iš „Gazprom“ dujas pirko brangiausiai Europoje, jos atsiėjo vidutiniškai 472 JAV dolerių (1230 litų) už 1 tūkst. kubinių metrų.

Šių metų balandį dujos iš Rusijos importuotos mokant 1323 litų už 1 tūkst. kubinių metrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nusimines duju vartotojas

nusimines duju vartotojas portretas
Lietuvos vartotojams dujos vis brangsta po 20 procentu, gerai butu jei brangtu tik po 4 procentus

na

na portretas
baisu, kaip reikes susimoketi uz sildyma dujomis? Viskas brangsta, o ponai ir toliau kelia kainas - uz maista, mokescius. Pagal vyriausybe dar per didelis MMA. Gerbiamieji atsitokekite
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių