Druskininkų kraštą gaivina Europos Sąjungos parama

Lietuvos ekonominės ir socialinės padėties gerėjimą akivaizdžiai skatina Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama – milijoninės lėšos skiriamos įvairiausioms šalies ūkio, socialinėms ir kitoms reikmėms. Dalį fondų paramos, skirtos užtikrinti tolygesnei šalies regionų plėtrai, administruoja Vidaus reikalų ministerija (VRM). Ji atsakinga už miestų ir kaimo vietovių gyvenamosios aplinkos gerinimą, socialinio būsto plėtrą, daugiabučių namų atnaujinimą probleminėse teritorijose.

Įgyvendinant VRM administruojamų priemonių projektus siekiama sumažinti regionų socialinius ir ekonominius skirtumus bei išsivystymo netolygumus pačiuose regionuose ir skatinti visoje valstybės teritorijoje tolygią ir tvarią plėtrą.

Dabar Druskininkai – vienas patraukliausių tiek šalies, tiek ir kaimyninių valstybių kurortų, kuriame vystomi ambicingi investiciniai projektai, finansuojami tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus lėšomis ir kasmet pasiūlantys atvykstančiam poilsiautojui naujų pramogų ir užsiėmimų. Taip nesunku pamiršti, kad prieš dešimtmetį Druskininkai daugeliui asocijavosi tik su didžiuliu nedarbu ir griūvančiais sovietmečio sanatorijų vaiduokliais. Taigi, Druskininkų sėkmės istorija išties įspūdinga. Tačiau, pažiūrėjus įdėmiau, galima pastebėti ir tai, kad socialiniai kontrastai Druskininkų savivaldybėje išlieka gana gilūs – apie trečdalį savivaldybės gyventojų gyvena kurortą supančiose kaimo vietovėse, kuriose tiek infrastruktūros būklė, tiek užimtumo galimybės yra gerokai prastesnės negu savivaldybės centre, gana daug neaktyvių, mažas pajamas gaunančių gyventojų. Ir pati savivaldybė į 2007–2013 m. ES paramos laikotarpį įžengė turėdama probleminės teritorijos statusą – tarp 14 savivaldybių, kurių statistiniai rodikliai liudijo jose esant didžiausią socialinę atskirtį.

Dėsninga tai, kad su panašiomis problemomis susiduria ir kitos vietovės, orientuotos į gana siaurą ūkio sektorių (pvz. turizmą) arba vienos didelės įmonės veiklą. Neatsitiktinai tarp tikslinių regioninės politikos teritorijų patenka ir dalis ekonomiškai stiprių, tačiau menka įvairove pasižyminčių centrų: probleminės teritorijos – Akmenės, Mažeikių, Jonavos rajonų savivaldybės, Druskininkų savivaldybė. Visagino ir Mažeikių miestai turi plėtotinų regioninių centrų statusą.

Pagrindinės regioninės politikos užduotys čia – ūkinės veiklos diversifikacija, alternatyvios ekonominės veiklos kūrimas, gyventojų gebėjimų įsidarbinimo, veiklos įvairinimo srityse didinamas, vietos gyventojų iniciatyvų, partnerystės sprendžiant iškilusias problemas skatinimas, ne vien ūkiui, bet ir vietos bendruomenei svarbios infrastruktūros plėtra.

Atsinaujinančios savivaldybės kaimo vietovės

Druskininkų savivaldybėje pasinaudojant ES struktūrinių fondų parama Viečiūnų kaimas ir Leipalingio miestelis atgimsta iš naujo – atnaujinami daugiabučiai namai, negyvenamos patalpos pritaikomos socialiniam būstui ir plėtojama viešoji infrastruktūra.

Dar šiais metais baigiamas įgyvendinti daugiabučių namų atnaujinimo Leipalingyje ir Viečiūnuose projektas. 18-oje Viečiūnuose ir 12-oje – Leipalingyje esančių senos statybos namų pakeitus laiptinių ir rūsių langus, duris, suremontavus cokolius siekiama racionaliau naudoti šilumos energiją. 3-uose gyvenamuosiuose namuose – Jaunystės g. 20 ir 22, Viečiūnuose ir Melioratorių g. 14, Leipalingyje taip pat apšiltinamos ir išorės sienos, stogai, įstiklinami balkonai. Bendra projekto vertė – 1,59 mln. Lt, iš jų ES parama – 1,36 mln. lt.

2,4 mln. Lt bus panaudota įrengiant šiuo metu nenaudojamose patalpose socialinį būstą. Negyvenamose patalpose Viečiūnuose, Verpėjų g. 17-2/Jaunystės g. 1-2 jau įrengti 6 butai, kuriuose apgyvendinta 16 socialinio būsto laukusių asmenų. Projektas vykdomas pritaikant ir Leipalingyje, Melioratorių g. 6 esantį pastatą. Jame įrengus 14 butų, socialiniu būstu bus aprūpinti ne mažiau kaip 28 nepasiturintys asmenys, turintys teisę į socialinį būstą. Laukiama, kad įgyvendinus šiuos projektus sumažės ne tik Druskininkų savivaldybės socialinio būsto eilėje laukiančių šeimų skaičius, išlaidos kompensacijoms už šildymą, bet ir jaunų, aktyvių žmonių emigracija bei bus išsaugotas žmogiškasis potencialas.

Pradėtu kompleksinės Leipalingio miestelio plėtros projektu, kurio bendra vertė 2,9 mln. Lt, siekiama sudaryti sąlygas įvairesnei miestelio ir jo apylinkių gyventojų veiklai ir pagerinti bendruomeninę infrastruktūrą – kultūros centro (laisvalaikio salei, muziejui) ir bendruomenės centro veiklai bus pritaikyti buvusio Leipalingio dvaro pastatas ir jo aplinka.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu remontuojamos dvaro patalpos, renovuojamas privažiavimas prie dvaro, atnaujinama automobilių stovėjimo aikštelė bei tvarkomas priešais įėjimą esantis parkelis. Pirmiausiai šiuo projektu siekiama sudaryti sąlygas gyventojams geriau realizuoti save, kartu spręsti iškylančias problemas. Vertinant tai, kad Leipalingio dvaras turi ir kultūros paveldo objekto statusą, tikimasi pagerinti ir sąlygas Leipalingio seniūnijos turizmo potencialo išnaudojimui.

Viečiūnuose atsigaus kultūrinė veikla

Nors Viečiūnai nuo Druskininkų yra labai netoli, tačiau infrastruktūra čia išvystyta prasčiau. Seniūnijos patalpose dirba išties daug žmonių, tarp kurių ir įvairių įstaigų, kultūros darbuotojai, o dėl to, kad nėra bibliotekos ir laisvalaikio salės, vietos kultūrinis gyvenimas gerokai apmiręs. Tai lemia ir gyventojų gyvenimo kokybę, gyvenamosios aplinkos patrauklumą, dėl ko žmonės, ypač jaunimas, yra linkę emigruoti iš šio kaimo.

Šias problemas siekiama spręsti pasinaudojant ES parama. Įgyvendinant 1,8 mln. Lt vertės projektą, numatoma rekonstruoti pastatą, esantį Verpėjų g. 17-1 / Jaunystės g. 1-1, Viečiūnų kaime, kuris bus panaudotas kultūros centro poreikiams. Čia įrengiama kultūros centro laisvalaikio salė, biblioteka ir pagalbinės patalpos, o šalia esantis parkas, sutvarkius aplinką, galės būti panaudotas kultūros ir bendruomenės renginių organizavimui lauke. Didinant galimybes stiprėti kultūriniam gyvenimui šiame kaime, gyvenimo kokybės skirtumai tarp miesto ir kaimo taps mažesni. Tai turės teigiamos įtakos visos savivaldybės tolygesnei plėtrai.

Investicijos – į stadioną ir Vilą „Linksma“

Druskininkuose taip pat įgyvendinami priemonės „Probleminių teritorijų plėtra“ projektai. 2009 m.  baigtas įrengti ir sėkmingai veikia universalus sporto aikštynas Ateities gatvėje. Šio aikštyno dirbtinės dangos stadiono aikštei suteiktos dvi tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) žvaigždutės – tai buvo pirmoji tokį įvertinimą gavusi aikštė Lietuvoje. Šio projekto įgyvendinimui buvo skirta beveik 5 mln. Lt, iš kurių 3,55 mln. Lt sudarė ES paramos lėšos, 0,3 mln. Lt – valstybės biudžeto lėšos  ir beveik 1 mln. Lt – Druskininkų savivaldybės lėšos.

Mieste taip pat bus kompleksiškai renovuojamas svarbus Druskininkų kultūros infrastruktūros objektas – Vila „Linksma“, kur šiuo metu įsikūręs muziejus. Rekonstravus pastatą bus sudarytos geresnės sąlygos Druskininkų miesto muziejaus veiklai, kultūros vertybių saugojimui, rekonstruojant pastatą bus atnaujintos ekspozicijos patalpos, įrengta muziejaus vertybių saugykla, sutvarkytas pastato fasadas, stogas, teritorija prie pastato. Bendra projekto vertė – 3 mln. Lt, iš jų 2,6 mln. Lt – ES struktūrinių fondų lėšos.

užs.nr. 1029988


Šiame straipsnyje: ES paramaES lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių