„Doing Business“ reitinge Lietuva smuktelėjo į 21 vietą

  • Teksto dydis:

Pasaulio banko reitinge „ Doing Business 2017“ Lietuva užėmė 21-ąją poziciją tarp 190 šalių - tai viena vieta žemiau, nei pernai.

Pernykščiame reitinge Lietuva užėmė 20-ąją vietą iš 189 vertintų pasaulio valstybių.

Ūkio ministras Evaldas Gustas pabrėžia, kad sudarydamas reitingą Pasaulio bankas atliko tam tikrų rodiklių vertinimo metodikos pakeitimus, kurių pagrindu buvo perskaičiuotos visų šalių pozicijos.

„Skaičiuojant pagal atnaujintą metodologiją, Lietuva ir praėjusiais metais būtų užėmusi ne 20, o tą pačią – 21 poziciją“, – pranešime spaudai aiškina E.Gustas.

Ūkio ministerija skelbia, jog kaip ir pernai, geriausiai Lietuva įvertinta turto registravimo srityje – jai skirta 2-oji pozicija iš visų valstybių. 6-ąją vieta įvertinta ir Lietuvos sutarčių vykdymo sritis - dėl pailgėjusios sutarčių vykdymo trukmės šalis nuo pernai metų smuktelėjo per tris pozicijas.

Mokesčių mokėjimo srityje Lietuva pakilo iš 49 į 27 vietą.

Taip pat Lietuvos pozicijos pakilo statybų leidimų (iš 18 į 16 vietą) bei nemokumo (iš 70 į 66) indeksų srityse. Pastarajame pagerėjo vienas iš indeksų – susigrąžinimo procentas: (buvo 42,8 proc., dabar 45 proc.).

Prisijungimo prie elektros tinklų indekso srityje Lietuva nukrito 1 pozicija – į 55 vietą.

Labiausiai Lietuvos pozicijos reitinge nukrito verslo pradžios srityje – iš buvusios 8 vietos pernai į 29. E.Gustas tai aiškina pasikeitusia vertinimo metodika: pastaruosius trejus metus Pasaulio bankas vertino mažųjų bendrijų steigimo procedūras, šiemet - uždarųjų akcinių bendrovių.

„Mažųjų bendrijų steigimo procedūros paprastesnės, jų mažiau, šios bendrijos steigiamos per trumpesnį laiką, nereikia minimalaus įstatinio kapitalo. Uždarosios akcinės bendrovės įstatinis kapitalas yra 2,5 tūkst. eurų ir procedūros užima daugiau laiko“, – aiškina ūkio ministras.

Pasaulio banko verslo sąlygas vertinančiame tyrime „Doing business 2017“, kaip ir pernai, palankiausios verslui šalys lieka Naujoji Zelandija, Singapūras ir Danija - jos dalijasi pirmąsias tris vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių