Dideli „valstiečių“ užmojai dėl mokesčių ir pensijų reformų išsikvėpė?

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Socialdemokratų partijos koalicinės Vyriausybės programoje nebeliko konkrečių siūlymų dėl planuojamos mokesčių pertvarkos, taip pat atsargiai kalbama apie galimus pensijų kaupimo sistemos pakeitimus.

Programoje, kuri antradienį bus teikiama Seimui, deklaruojami ketinimai pertvarkyti mokesčių ir pensijų sistemas bei pagerinti jų administravimą, kalbama apie siekius mokesčių sistemą „padaryti paprastesnę, skaidresnę ir aiškesnę“, tačiau anksčiau įvardintų galimų sprendimo būdų nebeliko.

Mokesčių politika turi būti paprastesnė ir ir teisingesnė

Pasak dokumento, būtina mažinti prielaidas susitarimams dėl „vokelių“, didinti sistemos skaidrumą ir paskatas mokėti mokesčius, todėl bus svarstoma sujungti darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius, skaidrinant darbo užmokesčio apmokestinimą, didinant paskatas legaliai dirbti bei mažinti šešėlį.

Apie konkrečius mokesčių tarifų pasikeitimus Vyriausybės programoje nekalbama, taip pat nurodoma, kad bus „vertinamos ir kitos alternatyvos šiems tikslams (darbo užmokesčio apmokestinimo supaprastinimui - BNS) pasiekti“.

„Valstiečių“ rinkimų programoje buvo numatoma supaprastinti mokesčių skaičiavimo tvarką ir nustatyti du mokesčius – gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris apjungtų dabartinį GPM, privalomąjį sveikatos draudimo (PSD) ir dalį socialinio draudimo mokesčių, ir pensijų draudimo mokestį (PDM). GPM būtų skaičiuojamas nuo visų asmens pajamų, išskyrus senatvės ir kitas pensijas, o PDM - nuo visų pajamų, išskyrus kapitalo ir investicijų pajamas, senatvės ir kitas pensijas. Buvo nurodoma, kad GPM ir PDM bus skaičiuojami nuo viso automatiškai perskaičiuoto darbo užmokesčio, neskirstant jo į „darbuotojo“ ir į „darbdavio“.

Konkrečių naujų mokesčių tarifų „valstiečiai“ oficialiai nebuvo nerodę, tačiau jų lyderiai žiniasklaidai yra minėję, kad naujasis GPM tarifas turėtų siekti 29 proc., o PDM tarifas - 9 proc. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis taip pat teigė, kad gaunantiems didesnį kaip 1 tūkst. eurų atlyginimą (iki mokesčių), GPM tarifas gali būti 4 punktais didesnis.

Apie galimybę įvesti progresinius mokesčius užsimenama ir Vyriausybės programoje, tačiau nurodoma, kad tokia galimybė bus svarstoma tik ilgalaikėje perspektyvoje, kai tam bus palanki visuomenės nuomonė.

Programoje nurodoma, kad bus įvertintos galimybės indeksuoti gyventojų mokesčiams apskaičiuoti taikomus neapmokestinamuosius dydžius. Anksčiau „valstiečiai“ teigė ketinantys nustatyti automatiškai indeksuojamą metinį bazinį asmens neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), taip pat atitinkamais koeficientais koreguojamą vaiko NPD.

GPM lengvatos būtų taikomos tik ekonomiškai ir socialiai pagrįstais atvejais, pavyzdžiui, įmokoms į kaupiamuosius pensijų fondus, už studijas. Anksčiau „valstiečiai“ deklaravo, kad lengvata būtų taikoma ir pirmojo būsto paskolų palūkanoms, dabar apie tai neužsimenama.

Ketinama riboti naujas PVM lengvatas

Vyriausybės ketina riboti naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas, įvertinti dabartinių lengvatų būtinumą. Teigiama, kad dauguma tokių lengvatų nėra socialiai teisingos, duoda ribotą naudą galutiniam vartotojui ir didina valstybės biudžeto deficitą. Konkrečiau apie šias lengvatas nepasisakoma, taip pat nekalbama ir apie PVM lengvatą centriniam šildymui, kurią Seime dabar siūloma pratęsti iki 2017 metų birželio 1 dienos.

Planuojama suvienodinti skirtingų verslo formų mokestines prievoles, svarstyti galimybę įvesti specialų draudimo apmokestinimą, sugriežtinti prekybos alkoholiu licencijavimą bei didinti akcizus už alkoholio ir tabako produktus.

„Esant tolesnio ribojimo poreikiui, įvertinsime galimybę įvesti valstybinę monopolinę prekybos alkoholiu sistemą“, - teigiama Vyriausybės programoje. Anksčiau „valstiečiai“ deklaravo konkretų tikslą įvesti alkoholio prekybos monopolį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Ar tikrai šiandieninė Lietuvos valstybė yra nevykęs projektas? Nejaugi tai, už ką kovojome Baltijos kelio laikais, apie ką svajojome okupacijos metais, nebėra gyvybinga? Deja, taip. Tvarka Lietuvoje niekuo iš esmės nesiskiria nuo tvarkos Jungtinėje Karalystėje ir JAV, nuo nevaržomai liberalios tvarkos kurią teisėtai atmeta Brexito ir Donaldo J. Trumpo šalininkai. Mūsų Butkevičiaus ekstremaliai liberalus Darbo kodeksas yra tik eilinis aštresnis kvapelis iš tos išvietės, kurią mes čia susikuriame. Kur išeitis? "Gal būt išeitį randa Vokietija, kuri sėkmingiau, negu mes, subalansuoja kapitalizmą ir solidarumą, įtvirtina pagarbą darbo jėgai, prisiima rimtus įsipareigojimus aukštąjam išsilavinimui ir techniniam darbo jėgos paruošimui" (aptariama čia). Viešpataujantis Lietuvoje ir daug kur už jos ribų visiškai nesureguliuotas ekonominis liberalizmas arba miršta, arba bent jau elitas yra priverstas rimtai dalintis ekonomikos vaisiais su dauguma. (mokslas-studijos-ekonomika)

Jo

Jo portretas
Na gerai kad susivokė del nevaisingu moteru sprendziamu problemu na atsitraujė gerai butu jei del alkoholio dar susiprotetu nes nepatogunas normaliai vartojantiem ji.na bet ziurekim koks paliko palenkiamas sistemos ir seimo nafijos.ui ui kokie neryztingi ir nekovotojai ir myzniai.kai kur gerai bet kai kur jei taip bus tad sud... u suuuuuu das gausis

kaunas

kaunas portretas
Leiskite padirbeti bent pusmeti,o ne pusdieni,tai tada gal bus kokie rezultatai.Saukti visi mokam su zurnalistu pagalba
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių