D.Grybauskaitė: Visagino AE turi būti skaidri ir atsiperkanti

Naujos atominės elektrinės Visagine projektas turi būti skaidrus ir atsiperkantis, sako Lietuvos prezidentė. Dalia Grybauskaitė pareiškė paramą naujai branduolinei jėgainei Lietuvoje ir teigia mananti, kad atsinaujinančių šaltinių energetika šaliai kol kas yra prabanga.

„Lietuva turi kartu su savo partnerėmis kaimynėmis stebėti, kad projektas būtų skaidrus, naudingas ir atsiperkantis“, - metinėje spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, gaminti elektrą vien iš alternatyvių energijos šaltinių Lietuvai būtų per brangu.

„Tokioms valstybėms, kaip Baltijos šalys ir mūsų regionas, turėti ir gyventi tik iš alternatyvių, atsinaujinančių šaltinių yra dar labai brangi prabanga ir artimiausius 10-20 metų. Kol kas pakaitalo atominei energetikai ieško tik tos šalys, kurios gali sau leisti tokią prabangą ir turi lėšų“ - teigė D.Grybauskaitė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad Visagino AE turi būti regioninis projektas, nes vienai Lietuvai tai būtų per didelis projektas.

„Vienai Lietuvai jis yra per didelis. Tiesiog mums yra neįkandamas kąsnis, taigi ir “Hitachi„, ir visi investuotojai į šį projektą žiūri kaip į regioninį“ - sakė prezidentė.

Pasak D.Grybauskaitės, kol kas neaišku, koks bus galutinis Visagino AE projektas, tačiau patikino, kad sieks jo skaidrumo.„Galutinis projektas matysis 2014 metų pabaigoje, 2015 metais. Be abejonės, tiek, kiek man tai bus lemta, stebėsiu, kad tai būtų skaidrus, kiek įmanoma, projektas. Ir naudingas ne tik Lietuvai, visam regionui“, - sakė D.Grybauskaitė.

Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija „Hitachi“ tikisi iki 2020-2022 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2015 metais, o vėliausiai 2022 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.„Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos šiek tiek keistųsi.

Seimas dar 2005 metų rugsėjį priėmė rezoliuciją, kuri numatė, kad Lietuva išliktų branduolinės energetikos valstybė ir toliau gamintų elektros energiją reikalavimus atitinkančioje AE, o Seimas teisiškai ir politiškai rems investicijas į naujo reaktoriaus statybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha

cha cha portretas
kaip juokingai ir nuvalkiotai skamba tokios socialistkomunistines frazes:)))))) Atrodo, kad prezidente gyvena ne ant zems, o kazkur debesyse ir absoliuciai nieko nezino apie ta elektrine, apie jos skaidruma, naudinguma ar atsiperkamuma, net ir apie gal but esamas ar galimas afioras. Viskas senai yra zinoma, suderinta ir tokios ,,skambios'' kalbeles tai primena ubagu karaliaus kalbas nuo backos. Pasaulis vystosi, tobuleja, taciau politiku kalbos taip ir lieka nuvalkiotais lozungais.

nu

nu portretas
nu kad skaidri, tai statom iš stiklo, kaip kad kokią vilno savidalbybę...

vejas

vejas portretas
Visa Lietuvos nepriklausomybes laikotarpi sali valde arba konservatoriai, arba socdemai. Iki ko tai privede Lietuva, matome visi... Labai laukiu Seimo rinkimu, kai pasikeis valdzia. Neseniai skaiciau partijos TVARKA IR TEISINGUMAS rinkimu programa. Patiko. Balsuosiu uz juos, nes noriu gyventi Treciojoje Respublikoje.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių