D.Grybauskaitė teikia pataisas, leisiančias konkuruoti šilumos ūkyje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kuriomis siūloma suvienodinti ir palengvinti prisijungimo prie šilumos perdavimo tinklų ir šilumos pardavimo sąlygas nepriklausomiems gamintojams ir taip užtikrinti konkurenciją.

„Šilumos kainos mažės, tik panaikinus monopolijų dirbtinai kuriamas kliūtis nepriklausomiems šilumos gamintojams tiekti pigesnę šilumą gyventojams“, - pranešime spaudai sakė prezidentė.
Pasak pranešimo, siekiama, kad naudojimosi šilumos perdavimo tinklais reikalavimus ir šilumos pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas tvirtintų ne monopolijos, o Kainų komisija.

„Šių įstatymo pataisų esmė - kad būtų pavesta Kainų komisijai nustatyti naudojimosi šilumos perdavimo tinklais sąlygas ir standartines šilumos tiekimo pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas, kad būtų aišku, tiek terminai, tiek techniniai parametrai, kad monopolistas negalėtų primesti nepagrįstai nepalankios sutarties silpnesnei derybų pusei“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

Anot jo, medžio plaušo plokščių ir higieninio popieriaus gamybos bendrovė bendrovės „Grigiškės“ pavyzdys rodo, kad 18 megavatų galingumo katilą galima pastatyti per metus, jo kaina - 18 mln. litų, tai yra 1 megavato įrengimas kainavo apie 1 mln. litų.

„Tai yra tikrai liudijimas, kad nauji katilai gali atsirasti, kad atsipirkimas tokių įrenginių yra pakankamai greitas net ir be finansinės paramos - apie 3-5 metus, ir gamykla, kuri gamina šilumą iš savo gamybinių atliekų, biokuro, ji visada gali tiekti šilumą pigiau“, - kalbėjo N.Udrėnas.

Jis pabrėžė, kad „Grigiškės“ yra listinguojama bendrovė, veikianti pagal aiškias akcijų biržos taisykles, valdoma skaidriai, ko, jo žodžiais, negalima pasakyti apie šilumos monopolistę „Vilniaus energiją“, kuri, pasiūliusi statyti 300 megavatų galios biokuro katilą už 0,5 mlrd. litų, „sukelia įvairių klausimų“.

„Galbūt tai reiškia, kad buitinės atliekos ten irgi būtų deginamos, tokiu atveju tai būtų neskaidru, nes tam reikia skelbti aiškų, atvirą konkursą su aiškiom sąlygom, kad visi potencialūs investuotojai, net ir tuo atveju, kai jie susiję su savivaldybe ar šilumos tinklų įmone, konkuruotų vienodomis sąlygomis, kad būtų užtikrinta maksimali nauda gyventojams“, - kalbėjo N.Udrėnas.

Šiuo metu nepriklausomi šilumos gamintojai negali parduoti šilumos gyventojams, nes monopolijos iškelia atgrasančias prisijungimo prie tinklų sąlygas, reikalauja nepagrįstai didelių rezervavimo mokesčių ir į sutartis įtraukia griežtas sankcijas, rašoma Prezidentūros pranešime.

Prezidentės teigimu, reali šilumos gamintojų konkurencija padėtų efektyviau panaudoti perteklinę šilumą, skatintų alternatyvaus gamtinėms dujoms kuro naudojimą ir atpigintų šilumą gyventojams.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumos kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventojas

gyventojas portretas
O ar galima įsirengt asmeniškai savo bute šildymą.Manau tai būtų pigiausia,moki tik tai tam kano paslaugomis naudojiesi.Nebūtų tarpininkų.

Kelmas.

Kelmas.  portretas
Gerai,kad turim ,,galvojančius'' vadovus.Prisiminkim 2011 metais Prezidentė ,,SUMAŽINO'' šilumos kainą 10 procentų,Sekmokas 15 procentų.Dabar Prezidentė vėl MAŽINA kainą. Greitai tur būt nereikės mokėt. Ačiū Prezidentei.

MOLIS

MOLIS portretas
Kodėl Prezidentė turi kištis į šilumos ūkio ir energetikos klausimus ?.Ką veikia Vyriausybė ir Energetikos ministerija šiais klausimais? Tai juk jų kompetencijos klausimai. Mano nuomone šių institucijų klerkus, kurie kuruoja šiuos klausimus papirko Rubikonas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių