D.Grybauskaitė: SGD terminalas - absoliutus nacionalinis prioritetas

Klaipėdoje planuojamas statyti suskystintų gamtinių dujų terminalas (SGD) yra svarbiausias objektas siekiant energetinio saugumo, todėl šis projektas turi būti sėkmingai užbaigtas, tvirtina prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, kuris mums užtikrintų importo įvairovę ir darytų įtaką “Gazprom„ tiekiamų dujų kainoms, yra absoliutus nacionalinis prioritetas. Todėl visų vyriausybių reikalas bus išlaikyti tęstinumą - ne stabdyti ir revizuoti projektus, o juos sėkmingai užbaigti. O aš tai laikysiu viena svarbiausiu užduočių sau“, - dienraščiui „Verslo žinios“ sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, iki šiol įgyvendindama savo energetikos politiką Lietuva po kiekvienų rinkimų žengdavo vieną žingsnį į priekį ir du atgal. Primindama, kad nacionaliniu mastu priimti susitarimai padėjo Lietuvai įstoti į NATO ir Europos Sąjungą, D.Grybauskaitė teigia, kad ne mažiau svarbus yra tikras, o ne deklaratyvus Lietuvos ekonominis ir energetinis savarankiškumas, todėl esą itin svarbu susitarti dėl energijos šaltinių tiekimo įvairovės.

„Visagino jėgainė energetinio saugumo požiūriu taip pat yra itin svarbus projektas, tačiau jam reikėtų didesnio politinio ir visuomenės pritarimo“, - sakė D.Grybauskaitė.

Per dvejus trejus metus Lietuva turėtų nutiesti elektros jungtis į Lenkiją ir Švediją, netrukus - integruotis į Šiaurės šalių „Nord Pool“ elektros biržą, taip pat iki 2020-ųjų pasiekti, kad 23 proc. energijos būtų pagaminama ne iš iškastinių energijos išteklių.

„Tačiau tik turėdami suskystintųjų gamtinių dujų terminalą mes galėsime kalbėti apie savo energetinį saugumą, stabilumą ir galimybę įgyvendinti savarankiškus sprendimus“, - tvirtino D.Grybauskaitė.
Planuojama, kad maždaug 200 mln. eurų vertės (690 mln. litų) SGD terminalo pajėgumas būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus. Projektą įgyvendinti yra įpareigota valstybės valdoma bendrovė „Klaipėdos nafta“.


Šiame straipsnyje: Dujosdujų terminalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

brangesnes dujos

brangesnes dujos portretas
absoliutus nacionalinis prioritetas... o kaip su vergovine santvarka???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių