D.Grybauskaitė: Lietuvos ir Kataro bendradarbiavimui durys atvertos

Su darbo vizitu Katare viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, jog durys politiniam Lietuvos ir Kataro, vieno stambiausių dujų tiekėjų pasaulyje, bendradarbiavimui atvertos. Kaip pranešė Prezidentūra, dėl galimo dujų tiekimo į Lietuvoje statomą suskystintų dujų terminalą taip pat deramasi su Norvegija, Alžyru, Nigerija, Trinidaddu ir Tobagu, JAV bei Azerbaidžanu.

Sekmadienį prezidentė susitiko su Kataro Emyru šeichu Hamadu Bin Khalifa Al Thani bei kitais jo šeimos nariais, vadovaujančiais šaliai.D.Grybauskaitė Kataro vadovams pristatė Lietuvoje statomą suskystintųjų dujų terminalą ir aptarė dujų tiekimo galimybes į Lietuvą."Energetinis savarankiškumas ir saugumas – vienas svarbiausių Lietuvos siekių.

Tik užsitikrinę alternatyvų dujų tiekimą iš įvairių pasaulio taškų, sumažinsime priklausomybę nuo monopolines dujų kainas Lietuvai diktuojančio Rusijos „Gazprom“ ir mokėsime už dujas konkurencines kainomis", - pranešime cituojama prezidentė.

Sekmadienį išplatintame vaizdo interviu D.Grybauskaitė pabrėžė, jog Lietuva siekia užsitikrinti susitarimus su keliais galimais tiekėjais.„Lietuva yra pasirengusi ir nori turėti keleto valstybių paketą, su kuriomis galėtų sudaryti tiekimo sutartis. Negalime priklausyti nuo vienos ar dviejų, ar trijų valstybių tiekėjų. Lietuva turi turėti saugų tiekimą, kas tikrai garantuotų Lietuvos žmonėms tiek energetinį saugumą, savarankiškumą ir konkurencingas kainas, ko tikrai mes visi tikimės ir norime matyti ateityje“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Kaip pranešė Prezidentūra, Kataro Emiras bendradarbiavimą su Lietuva energetikos srityje vadina abipusiai naudingu. Kataro vadovui išreiškus politinį pritarimą dėl dujų tiekimo Lietuvai, ministrams ir specialistams pavesta suderinti technines detales, teigia prezidentės spaudos tarnyba.
„Abiems pusėms išreiškus interesą bendradarbiauti energetikos srityje ir aptarus bendradarbiavimo galimybes aukščiausiu lygiu, “Klaipėdos nafta„ su “Qatargas„ pradėjo realias derybas dėl dujų tiekimo Lietuvos suskystintų dujų terminalui. Jau pasirašyta derybų konfidencialumo sutartis“, - teigiama pranešime.

Čia pat nurodoma, kad Lietuvos interesas - pradėjus veikti suskystintųjų dujų terminalui ir 2015 m. pasibaigus dujų tiekimo sutarčiai su „Gazprom“ užsitikrinti iki 0,7-1 milijardų kubinių metrų dujų per metus. Planuojamas suskystintų dujų terminalo pajėgumas - iki 2 -3 milijardų kubinių metrų per metus.„Kataras yra suinteresuotas dujų tiekimu į Lietuvą, nes tai leistų diversifikuoti dabartinį tiekimą. Šiuo metu Kataro dujos daugiausiai tiekiamos Japonijai, Pietų Korėjai ir Indijai“, - pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Lietuvos ir Kataro vadovai taip pat aptarė galimybes bendradarbiauti aukštųjų technologijų, inovacijų, mokslinių tyrimų, žemės ūkio, pramonės ir iškastinių energijos išteklių srityse bei skatinti verslininkų bendradarbiavimą, rūpintis palankiomis sąlygomis abiejų šalių prekėms vežti ir paslaugoms teikti.

Vizito metu taip pat sutarta artimiausiu metu pasirašyti glaudesniam šalių bendradarbiavimui būtinų susitarimų paketą: ekonominio, prekybos ir techninio bendradarbiavimo susitarimą bei sutarimus dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo, investicijų skatinimo ir apsaugos, mokslinių tyrimų bei gamtos išteklių srityse.

D.Grybauskaitė pakvietė Kataro šeichą su verslo delegacija apsilankyti Lietuvoje ir užmegzti tiesioginius kontaktus su mūsų šalies verslininkais.Emiras priėmė valstybės vadovės kvietimą ir pažadėjo apsilankyti Lietuvoje.Tai – pirmas per 20 metų aukščiausio lygio dvišalis Lietuvos ir Kataro vadovų susitikimas.Lietuva siekia iki 2014 metų pabaigos pastatyti suskystintų gamtinių dujų terminalą, kuris leistų atsikratyti priklausomybės nuo „Gazprom“ tiekiamų rusiškų dujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BENAS

BENAS portretas
Boba duoda kropu! Pries tai atkure Uzsienio miniterijos darba, kuris buvo nutrauktas 1940 metais.

tt

tt portretas
Didelis čia, atseit, nuopelnas. Po to kai JAV pradėjo eksploatuoti skalūnų dujas ir pilnai aprūpina šiomis dujomis savo rinką, Kataras dujų neturi kur dėti - imkit kas tik norit, pirkit, maloniai prašome, dar ir nuolaidą gausit. Eilinė Grybauskaitės viešųjų ryšių akcija runkeliams.

karolis

karolis portretas
Puiku, kad derasi bet strategiskai is verslo puses paziurejus dedama kilpa ant "kaklo" kai susideres Lietuva del pigiu duju su siomis minetomis salimis ar nebus taip, kad Rusija pasiulis paskutine pacia pigiausia kaina, o Lietuva jau bus pasirasiusi sutarti su kokia kita salimi ir eilini karta liksim isdurti,. mano nuomone reikia del duju tartis su artimiausiais kaimynais Rusija, Norvegija o tik po to su kitomis salimis, del alternatyvos tureti sutartis del duju tiekimo.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių